КАЛЕЙДОСКОП

Денят на народните будители в Торент, региона на Валенсия

18 ноември 2015

 

Денят на народните будители е празник, който всеки уважаващ себе си и обичащ родината си българин чества на 1 ноември. Независимо, че сме далеч от България, ние, учениците и учителите от българското училище „Хр.Ботев” в Торент всяка година отбелязваме подобаващо този тъй български празник.
И тази година на 31 октомври проведохме тържество, с което отдадохме заслужена почит на тези личности, които са имали силата да запазят българщината, независимо от трудните времена, в които са живели.
С кратка презентация учениците за пореден път си спомниха за някои от най-видните будители, просветителите, посветили живота си на благото на България. Малкият Сами от 1-ви клас изпълни стихотворението „Обесването на Васил Левски”.Изпълнението на това велико стихотворение от едно малко българче далече от родината предизвика сълзи на умиление в много от нас. Докато има такива българчета, българският дух няма да загине, българщината ще пребъде през вековете.
Проведохме състезание по четене на тема: „Любими книжки на моите родители”. Децата представиха откъси от произведениея на български и чуждестранни автори. Четенето беше придружено от презентация върху някои от представените творби и писатели. Ние, учителите, се върнахме в нашето детство заедно с Пипи Дългото Чорапче, Патиланци, Ян Бибиян…
Ние, учителите, се стремим да поддържаме жив интереса на децата към хубавата книга, защото - Книгата е Прозорец към Света.
Народните будители са ни завещали да обичаме и никога да не се отричаме от българското. Това в още по-голяма степен важи за нас, българите в чужбина. Духът на Будителите е жив, ние го носим в сърцата си и ще го предаваме на идните поколения.
Българско училище "Хр.Ботев”, Торент, Испания
Снимка: Паисий Хилендарски