КАЛЕЙДОСКОП

Българската православна църква се моли за Париж

17 ноември 2015

 

Десетки миряни изразили съпричастност в храмовете
Заупокойна литургия в българския православен храм в Париж
В Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътнотранспортни произшествия и ден след кървавите атентати в Париж на 13 ноември, духовенството и миряните на Българската православна църква се помолиха за упокоение душите на всички невинно загинали, да им прости Бог всяко волно и неволно прегрешение, за утеха на близките на загиналите и мир по света.

Това се посочва в съобщение от отдела "Връзки с обществеността" при Светия Синод на БПЦ.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е отправил своята молитва за мир и за упокоение на душите на загиналите в столичния катедрален храм "Света Неделя".

"Страдаме с тези, които страдат, и се стараем със силата Господня да се предотвратят по-нататъшни такива жестоки и трудни за понасяне събития. Господ ни е оставил своя мир. Ние винаги ще бъдем миротворци и ще се стараем да живеем в мир, защото това е най-доброто благо в нашия земен живот", е казал патриарх Неофит.

В православните храмове у нас дойдоха десетки хора, за да се помолят и да изразят съпричастността си с френския народ, се посочва в съобщението.

Заупокойна литургия за загиналите при атентатите в Париж и за българина с двойно гражданство Себастиан Проази е била отслужена и в българската православна църква във френската столица "Свети патриарх Евтимий Търновски".

Присъствали са генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, посланикът на България във Франция Ангел Чолаков, майката и други близки на загиналия българин.

Валерия Белчевска

http://www.dnes.bg/bulgaria/2015/11/16/bylgarskata-pravoslavna-cyrkva-se-moli-za-parij.283336