КАЛЕЙДОСКОП

Je suis parisien/ Аз съм парижанин…в Париж и София

16 ноември 2015

 

Няколко атаки на терористи късно вечер на 13 ноември заляха в кръв френската столица. Кървавата равносметка бе: най-малко 129 избити, 99 в критично състояние.

Местата на кървавата трагедия в Париж няколко часа по-късно бяха "заляти" от цветя и много на брой запалени свещи, донесени от хората в знак на солидарност, съпричастност, подкрепа в най-тежкия и страшен момент: загуба на човешки живот.

Часове след трагедията, в различни държави в Европа хората също палеха свещи и носеха цветя пред френските посолства. Хиляди изразиха своята солидарност с Франция.

Водещите български телевизии БНТ, Нова телевизия, Ви Ти Ви направиха специални репортажи и предавания от мястото на трагедията, интервюираха очевидци, търсеха пряк израз на чувствата, които вълнуват в момента парижани.

Много цветя и свещи имаше на 14 ноември и пред френското посолство в София. Измежду цветята се забелязваха и надписи: Je suis parisien/Аз съм парижанин…

На 13 ноември терористи удариха с хладнокръвие и жестокост по няколко места, където парижани щяха да започнат своя уик-енд: ресторант, стадион, концертна зала.

Някои граждани отидоха в петък вечер на ресторант( престижен камбоджански ресторант) , за да завържат приятелски разговор с колеги, партньори, познати, други - предпочетоха концерт. В Концертната зала "Батаклан" на този ден се състоя концерт на калифорнийска метъл група.

Службите за сигурност осуетиха проникването на терористи с експлозиви и на „Стад дьо Франс”. 80 000 гледаха приятелския футболен мач Франция – Германия.

Парижани останаха задълго на стадиона и терена след мача, заради тяхната безопасност. Три часа по-късно, на изхода от стадиона, на път към метрото, те… пееха Марсилезата…

Такситата тази нощ превозваха пътници безплатно. Стотици парижани отвориха  домовете си, за да посрещнат бягащи от терора по улиците съграждани.

Един българин, с двойно гражданство, също бе сред жертвите, загинал при нахлуването на терористите в камбоджанския ресторант. Трагичната вест съобщиха негови приятели.

Терористите могат да ударят отново в следващите дни, предупреди по радио RTL министър-председателят на Франция Манюел Валс.

 

"Казвам това не за да плаша французите, а за да са подготвени", прибави премиерът. Валс подчерта, че Франция е във война с тероризма. 

 

Полицията предприе операции в Париж, Лион, Гренобъл, Тулон… Във френската столица беше въведено извънредно положение.

 

От редактора