КАЛЕЙДОСКОП

Терор в Париж. Черен петък 13 за Европа

16 ноември 2015

 

Оцеляла в „Батаклан” в Париж: Лежах в кръвта на убитите и се преструвах на мъртва
Терор в Париж. 129 загинали, 352-ма са ранени, състоянието на 99 от тях е критично
По все още неокончателни данни, в атентатите в Париж са убити 129 души, а 352-ма са ранени, като състоянието на най-малко 99 от тях е критично, съобщи на пресконференция прокурорът на Париж Франсоа Молен, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Нападенията са били извършени от три координирани групи терористи в различни квартали на френската столица. Седем от терористите са убити.

Всичките нападатели са били въоръжени с автомати "Калашников" и взривни устройства, а всичките атентатори самоубийци са носели еднакви пояси с експлозиви.

При нападението във френската концертна зала "Батаклан" терористите са крещели за Сирия и Ирак, каза Молен, който потвърди намирането на сирийски паспорт на едно от местата на нападенията.

Установена е самоличността на един от терористите чрез пръстови отпечатъци. Той е присъствал в базата данни на френските специални служби.
Веселина Йорданова
http://www.dnes.bg/world/2015/11/14/zasega-129-ubiti-352-ma-raneni-v-parij.283262

 

 

 
22-годишно момиче, оцеляло в касапницата в концертната зала „Батаклан” в Париж, разказа за преживяното в страховит пост във Facebook, съобщава "Нова телевизия".
 
“Не допускаш, че някога може да ти се случи нещо подобно. В началото на концерта атмосферата беше толкова весела, всички танцуваха и се усмихваха”, пише Изобел Боудъри.
 
И продължава: „Първите изстрели тълпата помисли за част от шоуто. Секунди по-късно обаче се сблъскахме с ужасяващата истина. Това не беше просто терористична атака, това беше касапница. Десетки хора бяха застреляни пред очите ми. Подът се превърна в басейн, пълен с кръв. Залата изпълниха крясъците и плача на млади мъже, които държаха в ръце труповете на приятелките си”.
 
Заобиколена от мъртви тела, Изабел лежала на пода и се преструвала на мъртва в продължение на около час.
 
„Задържах дъха си, опитвах се да не мърдам, да не плача, да не привличам по никакъв начин вниманието на терористите върху себе си. Докато лежах в локвите от кръвта на непознати, виждах лицата на любимите си хора и мислено им казвах, че ги обичам. Молех се, независимо от това, което ще се случи с мен, те да запазят вярата си в доброто”, пише още Изабел.
 
Тя споделя, че образите на „онези мъже, които кръжаха около нас като лешояди”, ще я преследват до края на живота й.
 
„Очаквах всеки момент някой да каже, че това е било просто един кошмар”, пише момичето.
 
„Толкова много съжалявам за жертвите. Сега зависи от нас да бъдем по-добри хора, да живеем живота, за който всички жертви на тероризма са мечтали, но никога няма да имат.
 
Почивайте в мир, ангели! Вие никога няма да бъдете забравени”, завършва емоционалното си послание младото момиче.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5114446