АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Среща на председателя на ДАБЧ със сънародниците ни в Будапеща

10 ноември 2015

 

 
            На 27 октомври т. г. председателят на ДАБЧ Борис Вангелов осъществи посещение в Будапеща. Срещите с представителите на българската общност в унгарската столица се проведоха на две места: в сградата на ул. „Bajza” 44, където се помещават Републиканското самоуправление на българите в Унгария (БРС) и Българското училище за роден език; в Българския културен дом на ул.  “Vagohid”, където заседава и Дружеството на българите в Унгария.  
           
             Д-р Данчо Мусев, председател на БРС, Светла Кьосева, директорка на училището и същевременно гл. редактор на Българо-унгарското списание за култура и обществен живот “Хемус” и  Андреа Генат, гл. редактор на сп. „Български вести”, информираха за историята на сградата, паметник на културата, намираща се на ул. „Bajza”. До 2011 г. в нея функционира  Българо-унгарското средно езиково училище «Христо Ботев», създадено преди близо 100 години, а след закриването му на този адрес се премества седалището на Самоуправлението, Българското училище за роден език и създадената българска двуезична малцинствена детска градина. В неделното училище броят на учениците през тази учебна година е 90 деца, а детската градина се посещава от 40 деца. Училището се подпомага от българската държава по ПМС 334/2011 г., като отпуснатите средства понастоящем са на стойност 42 620 лева. Благодарение на всеотдайните грижи на Самоуправлението, осигурени са много добри условия за учебни занимания. Оборудването е модерно, има зала за физкултура, обзаведена с шведска стена, приспособления за най-малките, спомагащи да развиват двигателната система.
           
              На срещата в Българския културен дом участие взеха: д-р Данчо Мусев, председател на БРС; Димитър Танев, председател на Дружеството на българите в Унгария, отпразнувало миналата година 100-годишнина; Симеон Варга, представител на българското малцинство в Парламента; Габриела Хаджикостова, ръководител на „Малко театро” към БРС, Владимир Калицов, член на ръководството на Дружеството на българите в Унгария и управител на Дома.
 
            По време на дискусията бяха разгледани въпроси, свързани със статута на сънародниците ни в Унгария като едно от 13-те признати национални малцинства, възможностите да се поддържат родните традиции, език и култура, както и подкрепата на унгарската държава в тази насока. Д-р Данчо Мусев подчерта, че БРС има много добри взаимоотношения с представителите на всички малцинства в парламента. Дейността на  БРС е регламентирана още през 1994 г. с приетия тогава Закон за правата на националните и етническите малцинства в Унгария. Самоуправлението развива активна културна дейност в сътрудничество с Дружеството на българите в Унгария, подкрепя дейността на останалите български организации и формации като Малко театро, съставите „Росица”, „Янтра”, „Мартеница”, „Зорница”.
 
            Историята на Българския културен дом е неразривна част от живота на българската общност в Унгария, символ на единението на сънародниците ни в тази част на Европа. Началото му е положено през 1953 г. с акция набиране на средства. Включват се 445 български семейства, които даряват общо 3 125 000 форинта. Споменато бе, че тогава някои от тях са изтеглили заеми за целта, изплащани дълги години. Сградата на Дома е открита през 1957 година. През 1982 г. Културният дом е допълнен с хотелска част и ресторант. След реконструкцията на сградата през периода 2004 – 2006 г., сега тя е напълно обновена и разполага с всички модерни средства за комуникация и за организиране на празници на българската общност. Хотелът и ресторантът са дадени под аренда, така по думите на домакините, стопанската единица поддържа културната дейност на структурите.
 
            Димитър Танев сподели моменти от развитието на Дружеството на българите в Унгария, създадено преди век. То е носител на орден „Кирил и Методий” /1964 г./, на паметен медал на ДАБЧ „Иван Вазов” и на Наградата на малцинствата, връчена от министър-председателя на Рупублика Унгария за 95-годишнината от основаването му.
 
            През следващата година предстои още един голям юбилей - 100-годишнината на Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий”. Църковният храм, изграден върху дарен от унгарската държава терен и по план на  големия унгарски архитект от началото на 20. век Аладар Аркаи, се намира срещу Българския културен дом.                                                                                      По време на дискусията председателят на ДАБЧ Борис Вангелов представи дейността на ДАБЧ понастоящем. Обърнато бе внимание на инициативи на институцията, свързани с образованието на българските младежи от чужбина в български висши училища по реда на ПМС №103, специално увеличаването на студентските стипендии, вече факт от 1 октомври. Интерес предизвика активността на ДАБЧ по отношение на създадените консултативни съвети към председателя на ДАБЧ: за историческите български общности и за разработване на проект за избор на национално представителство на българите извън Република България. Д-р Данчо Мусев е член на втория Консултативен съвет.
 
            В края на срещата бе направена снимка пред знамето на Дружеството на българите в Унгария.      
 
             
                Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД”