КАЛЕЙДОСКОП

Нова книга на Жорже Косиков в Бразилия

20 октомври 2015

 

  "На житие ново аз турих венец"
Този стих на дядо Вазов изниква в съзнанието ми при вестта за публикуването в Бразилия на последната книга от трилогията на Жорже Косиков, посветена на емиграционната вълна в посока Бразилия на 10 000 бесарабски българи и гагаузи през 1926 г. И не мисля, че е пресилено, защото наистина става дума за епопея на забравените наши сънародници, за чиято историческа съдба се знаеше твърде малко в продължение на близо 80 години. За щастие ДАБЧ компенсира този несправедлив пропуск с издаването през 2014 г. на книгата на Жорже Косиков „Имиграцията в Бразилия: бесарабски българи и гагаузи”.
Повече от триста души присъстват на представянето на новата книга на Жорже Косиков в Музея на имиграцията в Сао Пауло, организирано на 19 септември, т.г. от Културната асоциация на българския народ в Бразилия, с председател Катарина Паслар. На снимките се виждат грейналите лица на нашите сънародници, щастливи, че държат в ръце книгата, разказваща историята и на техния род. Общо в трите книги е събрана информация и са съставени родословия на 228 семейства.
Събитието е уважено от представители на местната власт, сред които г-жа Едир Салес, зам.председател на градския съвет на Сао Пауло; г-жа Вера Майбаш, представител на община Моока, на чиято територия се намира музея на имиграцията; г-н Емилио Санчес Димитрофф, представител на Масонския съвет на Бразилия; г-н Флавио Мендес Бителман, почетен консул на Молдова в Бразилия, г-н Костадин Стойчев, търговски представител на България в Бразилия. 
За представянето на книгата идват хора от различни краища на страната, като Димитрие Некет от гр. Белен, щата Парá, отстоящ на 2500 км от Сао Пауло. Въпреки огромното разстояние той не пропуска възможност да се види със сънародниците си, а в случая и да получи автограф от своя приятел Жорже Косиков.
Разбира се, присъстват и най-близките хора на автора – неговата съпруга, деца и внуци, горди от постиженията на патриарха на фамилията, показал на бъдните поколения бразилци с български корен откъде идват, за да знаят накъде отиват.
Бележка на Мая Даскалова