КАЛЕЙДОСКОП

Българско изкуство представено в манастир в Австрия

13 октомври 2015

 

Един от най-известните манастири в Австрия – Клостернойбург, който е уникален религиозен културен и музеен център, ще отвори всичките си пет зали за изложба на българското средновековно и църковно изкуство.
 
С тези думи Прелатът на манастира Бернхард Баковски посрещна българския министър на културата Вежди Рашидов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
 
Министър Рашидов пристигна на кратко работно посещение в Австрия и първата му среща беше с ръководството на манастира, където през месец май догодина предстои откриване на импозантна изложба на православни икони от Криптата и на уникални експонати от Националния археологически музей в София. Клостернойбург е построен през 12 век и притежава най-ценната колекция от църковна утвар и художествени произведения.
 
„Предоставяме най-хубавите си зали за българското изкуство, защото българският талант заслужава най-доброто”, каза Прелат Бернхард Баковски по време на срещата си с министър Рашидов. Прелатът показа, че е отлично запознат с творческата биография на Вежди Рашидов и го поздрави за успехите на българската култура и за проектите, които в момента реализира българското Министерство на културата.
 
На чист български език Бернхард Баковски, главен абат на манастира, благодари за високото българско отличие – „Златен век” на Министерството на културата, с което беше награден по случай 24 май т.г. за приноса си в развитието на българо-австрийските културни отношения.
 
Министър Рашидов подари на манастира уникално издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър, което стана 3002-та книга в манастирската библиотека, както и представителния каталог на най-новия български музей - „Квадрат 500”.
 
По-късно министър Рашидов ще посети и Мемориалния комплекс „Маутхаузен” и ще поднесе цветя пред българския паметник, възстановен съвсем наскоро с усилията на Министерството на културата на Република България и МВнР.
 
В  салоните на българското посолство в австрийската столица Вежди Рашидов ще има специална среща с именити български творци, които работят във Виена.
 
На срещите на министър Рашидов присъстват посланик Елена Шекерлетова и директорката на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” Румяна Конева.
 
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5025962