КАЛЕЙДОСКОП

Райна Кабаиванска с награда

12 октомври 2015

 

Райна Кабаиванска с награда и галаконцерт

 

Оперната прима Райна Кабаиванска беше удостоена с Голямата награда на тазгодишния Салон на изкуствата в НДК. Престижната статуетка “Св. св. Кирил и Методий” беше връчена на прочутото сопрано в Софийската опера и балет от директора на НДК Мирослав Боршош.

 

Призът е за изключителните постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество и за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура на Кабаиванска. Присъжда се всяка година. Символизира връзката на НДК с духовното покровителство на светите братя Кирил и Методий.

 

Сред удостоените с отличието са академик Светлин Русев, Йордан Радичков, Валери Петров, академик Антон Дончев, Богомил Райнов, професор Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, “Щурците” и др.

 

Кабаиванска получи наградата непосредствено след края на гала концерта на нейния 15-и майсторски клас в Нов български университет. Под диригентството на Найден Тодоров на сцената се представиха 12 млади певци от общо 7 държави, които имаха шанса да се обучават при оперната прима.

 

„Не са Павароти, Доминго и Карерас, но имат шанс да станат. Те са феноменално явление”, шегува се Кабаиванска, представяйки тазгодишния си клас.

 

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5012972