ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Много емоции за България на Евроволей 2015

12 октомври 2015

 

Чудно нещо е спортът! Винаги има с какво да те изненада. Винаги може да предложи богата гама от емоции.
България стартира вихрено на Евроволей 2015(9-18 октомври, Италия-България). Първия уикенд се изиграха срещите в групите и България взе три победи.
Зад сухото съобщаване: три победи в три мача... остават скрити и богатата гама от емоции, които предизвика представянето на националите, и особени моменти, като получили се по-леки или по-тежки контузии( Ники Николов, Тодор Скримов, Андрей Жеков, Теодор Салпаров).
И тъй като много прагматично и лесно нареждаме мисли по линията успех/ неуспех и дори успех/разочарование, да кажем някоя друга дума „плюс” по ситуацията.
От старта в групите зависи дали отборът ще се класира напред, по пътя към медалите, или си стяга куфарите за път назад. След тези срещи отпада най-слабо представилият се.
България попадна в група заедно с Германия, Чехия, Холандия, която справедливо бе определяна от специалисти като най-равностойната, т.е. даваща определени шансове на всеки от четирите отбора да мисли за място на play off и 1/4 финал.
Със закачлив тон на пресконференция, състояла се непосредствено преди старта на турнира, холандският треньор обяви  първите два мача от програмата в групата като... два финала.
Първите две срещи предложиха сблъсъците Германия – България, Холандия – Чехия. Според холандския специалист първият мач определяше победителя и класиралия се директно на ¼ финал, а вторият – този тим, който си опакова багажа.
Сетихме се за тази мисъл обаче именно по време на последния мач в групата… България – Холандия. Точно този мач трябваше да излъчи…на практика победителя в групата , и, несъмнено, бе малко вероятен „финал” в групата за букмейкъри.
България изигра изключителен мач на старта на Евроволей 2015 срещу Германия. Спечели с убедителното 3:0. Летящият старт на националите ни хвърли в мечтите…като в облаците.
Естествено знаехме, че предстоят още няколко срещи и се играе мач за мач, но мечтата …излезе на хоризонта. Никой не можеше да предполага какво ще се случи следващите два дни, когато изтръгнахме с неимоверни усилия две победи с по 3:2 над Чехия и Холандия.
Вместо спокойно и търпеливо да наложим методично и гейм след гейм по-високата си класа в мачове срещу два тима, стоящи по-ниско от България в рейтинга на международната федерация по волейбол, изразходвахме много нерви.
Вместо рационално и прагматично да отиграем две срещи, като един от големите фаворити в турнира, си докарахме сложни мачове и вихрушка от смесени чувства. Спорт!
Като се върнем към началото и нагласата успех/неуспех - да оценим кратко случилото се. Несъмнен успех е извоюването на три поредни победи на старта и класиране директно на 1/4-финал на Евроволей 2015.
Несъмнен успех е и спечелването на два тай-брейка поред, и срещу Чехия, и ден по-късно - срещу Холандия.
При това, в мача срещу Холандия изневиделица излезе, че в него се решава и първото място в групата. И националите успешно се справиха и с тази сложна задача, защото холандците играха разкрепостено и леко, като тим, вече постигнал целта максимум на това европейско първенство и цялото напрежение се пренесе на нашата площадка.
При това, националите спечелиха в среща, в която във втория гейм се контузи либерото Теодор Салпаров, а второто записано либеро… Андрей Жеков в същото време също…стоеше контузен отстрани.
България обърна мача с Холандия под неописуемия възторг на публиката и след силен стрес от контузията, споходил националите във втория гейм, след мощен импулс за съперниците, постигнат обрат…  и втори в този турнир успешен тай-брейк.
И как само успяхме! Съумяхме да наложим волята си над „лалетата”… със 17:15 в тай-брейка, след три часа „плюс” битка на класа и характери. Виждаше се, и по хода на мача, естествено, че имаме по-класните единици.
В тима на селекционера Пламен Константинов блестят с класата си Владо Николов, Тодор Алексиев, Георги Братоев, Теодор Тодоров, Теодор Салпаров... 
Успяхме да покажем… и на Германия, че феър плеят във волейбола е приоритет и въпрос на висок морал, а не насмешка към организатори и използвани схеми в турнирите.
Националите на България съумяха да заредят за седмица напред присъстващите в препълнената до краен предел Арена „Армеец” в София с много позитивни емоции и настроение: силни сме, играем с много дух и страст...
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”