КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Брюксел

08 октомври 2015

 

Откриването на новата 2015-2016 учебна година в Българското училище ”П. К. Яворов” в Брюксел се състоя в събота, 12.09.2015 г., от 12 часа в двора на училището. През облаците над града слънчевите лъчи пробиваха смело и отправяха към нас своята топлина. Всички ученици, родители, настойници, учители и гости изпяхме химна на Република България.
 
Наши специални гости, които също пяха с нас, бяха г-жа Десислава Иванова, асистентка на г-н Момчил Ненков, и г-н Мартин Филипов, асистент на г-н Ангел Джамбазки - наши добри приятели, с които работихме съвместно през изминалата учебна година.
 
Директорката на училището г-жа Валентина Найденова се обърна с приветствие към всички присъстващи. Тя каза, че с първия училищен звънец всеки от нас прави своята най-важна крачка, че е огромно предимство да имаме качествено изучаване на български език в българско училище зад граница, в което да се учим да пишем, да четем, да знаем откъде са тръгнали нашите предци. За да бъдем мирни посланици на нашата Родина, трябва да познаваме своите корени и културни традиции, гордо да разказваме за тях, а това става само с труд и последователни усилия в образователния процес.
 
Г-жа Найденова пожела много успехи, здраве и търпение както на учениците, така и на родителите.„Пътят към Знанието определено не е лесен, но това не трябва да ни плаши. Всички сме тръгнали оттук, от първи клас ! Нека съхраним дълго изгражданото досега в това училище и сътворено с много любов и търпение, и смело да продължим напред с още по-голям ентусиазъм в името на доброто израстване на нашите деца“– каза тя.
 
От името на Посолството на Република България в Кралство Белгия празнично поздравление към всички присъстващи направи съветникът на посланик Веселин Вълканов, г-жа Радка Балабанова-Рулева. Ние също я приветствахме с „Добре дошла“ при нас, тъй като тя поема мандата на г-н Валери Веселинов.
 
Г-жа Балабанова каза:„Дълъг е пътят на познанието и културата. Нека изучаваме българския език, историята, географията на България, българската култура, защото те ни дават възможност и сила да разбираме различните от нас. Изучавайки тези учебни дисциплини, ние ще можем да съхраним българските корени и културни традиции“.
 
От името на Родителския съвет поздравление направи генерал-майор Марин Начев. Той напомни, че училището се крепи не само на работата на учителите, но и на помощта на родителите. Той призова те да са все така активни в съвместната ни работа. Обърна внимание, че това лято бяхме изключително активни, поработихме добре, с ентусиазъм в името на добрата атмосфера и доброто израстване на нашите деца. Той благодари на родителите, които взеха активно участие във всички извънредни акции организирани от училището.
 
Директорката г-жа Найденова представи новите колеги, които ще преподават Български език и литература, на мястото на г-жа Толя Стоянова. Това са г-н Христо Караславов, г-жаДетелина Цекова и г-жа Теодора Докова. Валентина Найденова обяви и новия старт на курсовете по български език за възрастни.
 
От 5 октомври ще стартира и нова група в начален етап за деца. За тях българският език не е основен език. Към настоящия момент не говорят на български език. Директорката обяви също, че ще се осъществяват курсове по БЕЛ за удостоверяване ниво на клас. След полагане на тест учениците ще могат да продължат обучението си в съответния клас, който са доказали на изпита.
 
Нашите прекрасни първолаци от класа на г-жа Елка Тодорова – Рая, Александра и Десислав– с много нетърпение и лъчезарна усмивка рецитираха стихотворения.
 
Третокласниците от класа на г-жа Диана Кимпарис изпяха песента „Седнало е Джоре дос“,която беше и музикалният поздрав към първолкасниците и към всички присъстващи.
 
Ще завърша със стихотворението, много хубаво и силно изрецитирано от нашата чаровнавторокласничка Благовеста, от класа на г-жа Елка Тодорова:
 
«Пред теб е свят, облян в лъчи.
Учи се, българче! Учи!
Където стъпиш, плод да зрее!
И с теб светът да се гордеe! »
 
По стар български обичай ударихме първия звънец, поляхме менче с вода и си пожелахме:
На добър час!
 
Българско училище „П. К. Яворов“ – Брюксел