КАЛЕЙДОСКОП

Предизборната кампания за местния вот

02 октомври 2015

 

Предизборната кампания за местния вот и националният референдум започва официално на 25 септември. Изборите и допитването за електронно гласуване ще се проведат точно след месец - на 25 октомври.
 
Вотът е определян като един от най-сложните, защото ще гласуваме едновременно за кмет, общински съветници, районни кметове, ще участваме и в референдум.
 
Централната избирателна комисия (ЦИК) напомня, че агитацията за местните избори и разяснителната кампания за референдума не трябва да се смесват и ще има глоби за нарушителите.
 
На вота на 25 октомври ще могат да гласуват всички българи с настоящ или постоянен адрес, регистриран до 6 месеца преди изборната дата.
 
Студентите и учениците без постоянен адрес този път няма да могат да гласуват само със студентска книжка, съобщава БТВ.
 
На референдума имат право да гласуват българите и у нас, и в чужбина. Това е една от причините тези избори да са рекордно скъпи – над 50 млн. лв.
 
Окончателно регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври в ЦИК са 71 партии и 3 коалиции.
 
Има 7 заличени регистрации, заради недостатъчен брой подписи и заради участие в състава на коалиция при една. Има и три отказа поради нередовност на документите.
 
За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета. С позиция „да” са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция „не” - 6 партии и 5 инициативни комитета.
Заб. Публикува се едновременно в Родина и РодинаКонсулт
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5003750