КАЛЕЙДОСКОП

Ден на България в Хелзинки

01 октомври 2015

 

На 19 септември т.г. се проведе Ден на България в Международния културен център „Кайса” в Хелзинки, организиран от българската общност във Финландия, със съдействието на Посолството на Р. България и община Хелзинки.
 
Посланик Любомир Т. Тодоров приветства участниците и благодари на Център „Кайса” за оказаното сътрудничество, на Велимира Андреева, Любомир Попов и Стела Димитрова за техния активен принос в организацията на събитието. Изрази благодарност за творческото участие на г-жа Иванка Корцанова, г-жа Ана Данчев, Викторио Ангелов, ансамбъл „Българе”, на всички, които допринесоха за успеха на събитието.
 
В програмата бяха включени класове по иконопис с водещи Иванка Корцанова и Аннели Кованен, уроци по свирене на кавал от Калоян, изпълнение на народни танци от ансамбъл „Българе”, фолклорни песни от финландско-българската група „Anna Dantchev & Band”, интерактивни занимания, песни и танци с деца, прожектиране на документални филми за България, представяне на българските традиции. Викторио Ангелов, финалистът от финландския музикален формат The Voice of Finland Kids впечатли публиката със своето невероятно изпълнение на български и финландски песни. Вечерта завърши с Balkan DJ Party.
 
Посланик Тодоров подчерта, че това, което ни събира е връзката ни с България, основната причина да сме заедно в този ден. Той акцентира на периода, в който се провежда този специален ден. На 22 септември България чества едно забележително събитие от новата си история – обявяване на независимостта на страната на тази дата през 1908 г. Същевременно, на 26 септември всяка година Европа празнува Европейския ден на езиците. Българският посланик посочи, че Европа е континент с над 200 езика, от които 24 официални в ЕС. Насърчи изучаването на повече езици, тъй като езиковото многообразие на ЕС е предимство.
 
ДП Хелзинки участва с представяне на изложбата „Гутенберг и славянският свят”, предоставена специално за повода от Културния институт. Изложбата,посветена на изобретяването на книгопечатането, с акцент на хронологията на българското му развитие, предизвика огромен интерес и по молба на Център „Кайса” беше изложена за по-дълъг от предвидения период.
 
По случай Деня на България, на участниците в проявата бе предложена чаша българско вино и г-н Тодоров изрази надежда, че този ден ще се превърне в традиция във Финландия.
 
Събитието бе реализирано с подкрепата на проект на ДП Хелзинки по Международния план на КС на Р. България за ЕС за 2015 г., със съдействието на Пресцентъра и Държавния културен институт, към които посолството изразява специална благодарност.
 
В интервю за Радио „Кайса” г-н Тодоров сподели впечатленията си от събитието, от сътрудничеството с Център „Кайса” и значението на българско-финландските исторически и културни връзки и отбеляза активния политически диалог, който се провежда между двете страни.
 
Мая Константинова, пълномощен министър, посолство на България в Хелзинки