КАЛЕЙДОСКОП

Първият учебен ден в Българското училище в Хелзинки

28 септември 2015

 

Церемонията на 13 септември т.г., посветена на първия учебен ден на Българското неделно училище „АБВ” в Хелзинки, за трета поредна година бе открита от извънредния и пълномощен посланик на Република България г-н Любомир Т. Тодоров, който поздрави учениците и изрази своето признание за приноса на учителите към опазване и разпространение на българския език и култура и за техния професионализъм.Благодари на родителския съвет за последователната им подкрепа.
Посланик Тодоров сподели, че на срещната си през април т.г. с председателя на Държавната агенция на българите в чужбина г-н Борис Вангелов, Българското неделно училище „АБВ” е получило висока оценка за дейността си и усилията за съхраняване на българския дух и култура. Предаде от Агенцията брошури, представляващи сглобяеми макети от серията български забележителности, с които учениците да направят своя изложба.
Посланикът отбеляза положителните впечатления на заместник-министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси г-жаМеглена Кунева, при срещата й в посолството с ръководството на Клуб „България” и Неделното училище „АБВ” по време на посещението й в края на август т.г. в Хелзинки.
Г-н Тодоров пожела на учениците да се възползват от възможностите, които предлага българското Неделно училище, и които в бъдеще ще им помогнат за творческото израстване в живота и в избора им в професионален и личен план.
По стар български обичай учениците бяха почерпени с пита и мед.
Информацията е изпратена от посолството на Република България в Хелзинки, Финландия