КАЛЕЙДОСКОП

Усмивки, цветя и българска духовност в Одеса, Украйна

25 септември 2015

 

 
Честит първи учебен ден!
Спорна и успешна Нова учебна година на учениците от българския културно -просветен център
 «Аз Буки Веди» гр. Одеса, Измаил, Болград, Иличовск към
организацията „Конгрес на българите в Украйна!
 
На 20 септември 2015 г. в Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди» гр Одеса, Измаил, Болград, Иличовск към Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украина» започна новата 2015-2016 учебна година. Денят бе изпълнен с радостно въодушевление, усмивки, много цветя и българска духовност. Празнуваха ученици, родители и учители. Празнуваха и учениците, които за първи път влизат тази година в училище, и тези, които за пореден път ще прекрачат училищния праг, обединени от желание да изучават български език, литература, география и история на своята прародина България.
           Огромно беше вълнението на родителите, присътстващи на празника.Учениците и учителите стояха тихи и умилени, завладяни от мисълта за голямата отговорност. Тържеството започна с поздравления на Президента на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» Юрий Граматик, генералния консул на Република България в Одеса, г-н Димитър Тучков.Топли думи казаха още Баткилин Сергей Львович, заместник кмет на гр Измаил, Лузанов Сергей Аркадьевич, началник отдел "Култура", гр. Измаил, Максим Страхилов, отговорен секретар, Зорка Георгиева, първи секретар на Ассоциацията на българите по света, Република България.
            Много от възпитаниците на  Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди» вече спечелиха престижни награди в Международни конкурси. Президентът на сдружението „Конгрес на българите в Украйна”, г-н Юрий Граматик, изрази надежда, че и занапред учениците няма да пропуснат възможността отново да зарадват с творческите си изяви и постижения.
            Кулминация на празника беше своеобразното тържествено посвещаване в първокласници.  40 са новите ученици в училищата, администрирани от организацията «Аз Буки Веди». Заедно със своите по - големи приятели те ще поемат по дългия и трънлив път на знанието. Учениците от горннте класове поднесоха на по-малките своеобразен „ключ”, за да им е по-лесно в овладяването на новите знания. Първокласниците бяха закичени с ленти «Първокласник - 2015 «Аз Буки Веди».  Получиха и подаръци.
По време на празника родители и гости се убедиха в таланта на ученичките, станали призьори в международни вокални, хореографски и художествени конкурси. Вокалният ансамбъл «Български чеда» изпълни песните «Звъни звънче» и «Слънце грее». Пред публиката се изявиха още хореографският състав «Здравец» от гр. Одеса, танцовият колектив «Вдъхновение»…Националните костюми, с които бяха облечени учениците, подчертаваха българската духовност. На празника звучеше омайна българска реч.
Българската духовност и традиции, които усвояват децата по време на обучението в българското училище, са и най-голямата награда за извършваната от Центъра благородна и родолюбива дейност.
Честита нова 2015-2016 учебна година! Гордейте се, че сте българи!
Публикацията е предоставена от Катерина Гержик, БКПЦ „Аз, Буки, Веди”, Одеса, Украйна