ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Кариерният форум – търсен и желан формат от младите професионалисти

23 септември 2015

 

Иде ли есен - младите професионалисти с образование и опит в чужбина знаят къде да си дадат среща в България: Интер Експо Център.
Както всяка година, така и тази, през септември за тях в Интер Експо Център в София е предложена проявата „Кариера в България. Защо не?”
Инициативата се утвърди във времето като най-значимият и най-посещаван от младите професионалисти извън страната форум. Държавната агенция за българите в чужбина е партньор още от първото издание.
Стандартът е висок: над 60 фирми всяка година са изложителите, които представят свои щандове. На тях има информация какво и за кого се предлага.
Кариерният форум е и интензивно общуване: презентации и уърк-шопи задоволяват интереса или любопитството на скептици и посветени, на оптимисти или отстранени…
Важно е да си мотивиран за кариера у дома млад професионалист. Важно е да не си се „самоотстранил” в недоверие - може ли моята първа работа да бъде и старт в кариера?
Млади професионалисти, завърнали се и успяли да стартират кариера у дома, желаят да мотивират за успех и други, да са в услуга на тези, които се ориентират: къде и защо?
Всяка година е различно. Пазарът на труда се променя, но остават валидни тенденциите: IT- специалистите, младите хора със знания и умения в маркетинга и мениджмента са от най-търсените от фирмите.
Щандовете на кариерния форум привличат младите хора най-вече с информация, с  конкретни оферти - форумът е възможност те да се ориентират или преориентират. 
Като неписан знак „нота бене” и без да е обявено изрично, изскача посланието: кариера, а не работа. В провокацията има много смисъл. Насочва вниманието към специалиста и неговите специални умения.
Не е тайна, че щастливият млад професионалист е този, който стартира реализация по специалността: сложно, но не и невъзможно.
Над 1000 са пожелалите регистрация и участващи в този форум. В огромната си част, тези хора са мотивирани и са направили своя избор.
След обучение в чужбина младите хора са се завърнали в България и очакват от фирмите позиции, които да ги убедят, че не са сгрешили…с надежди и мотиви.
„Бъди… иновативен” …призовава реклама от щанд на компания. „Създавай… промяната”. Звучи интересно и предизвикателноза младия човек: бъди, създавай. И ако трябва да отстояваш индивидуалност - бъди именно иновативен. И създавай - именно промяната.
Форумът е своеобразен кариерен компас: представени са компании от най-динамично развиващи се сектори. Изборът е на организаторите от сдружения Тук-там и Back to BG.
С участието си в кариерния форум, всеки млад човек може да провери себе си: да анализира уменията си, интересите си, качествата си и да прецени своето място на пазара на труда.
Проучвания на компании показват, че най-търсените кадри продължават да са IT специалистите и инженерите.
Излиза информация, че сред инженерните кадри най-предпочитани са електро и машинните инженери, кадрите с комбинация от инженерно образование и търговски умения.
Независимо че анализатори съобщават, че пазарът е наситен с икономисти и юристи, тези професии винаги са били „на мода” и много предпочитани от младите хора като ориентация и хоризонт за реализация.
Разбира се, остава в сила и максимата, че всяка професия е перспективна, стига да се включиш с желание, да си отдаден, иновативен, конструктивен, креативен.
Форумът среща младите хора на дискусии, в сблъсъци на гледни точки, провокира изразяване на позиции, задавани въпроси, които рядко се представят по кръгли маси.
70% от кандидатите на форума са си намерили работодател, 68% от кандидатите на форума си търсят активно работа, е точният език на цифрите, според организаторите.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”