КАЛЕЙДОСКОП

Събор в Чикаго

11 септември 2015

 

Събор-пикник пред българския православен храм "Св. Иван Рилски - Чудотворец"
Неделя, на втория ден на "Голяма Богородица". Много топъл и прекрасен августовски ден. Пред българския православен храм са подредени десетки маси под сянката на старите дървета. Покривките са в цветовете на българското знаме. Българският флаг се вее над палатката на диджея.
Обявеният събор – пикник за дванадесет часа, по случай най-светлия празник на българската православна църква"Голяма Богородица", от рано започна да събира българите. Масите се изпълваха с хора. Чуваха се приятни възгласи. Празничното настроение бе завладяло пристигащите.
Всяка година на този ден настоятелството на храма организира този голям празник. Всяка година има веселие, вият се традиционните български хора. Звучи българска музика. Много често този голям наш църковен празник събира от близо и далеч нашите сънародници.
Така стана и тази слънчева неделя. Изпълни се църковният двор с българи. Не се сбъднаха думите на тези, които разпространяваха, че пикник няма да има. Че църквата е обявена за продажба, че американците я взимат и какви ли не още странни измислици от странни хора, които е трудно да наречеш православни българи.
След като свърши празничната литургия, гостуващият сръбски свещеник освети храната и хората се наредиха на опашка. Пред българския православен храм замириса на печено агнешко и българска скара. Два казана с "богородишки курбан" приятно разнасяха аромата на майсторски приготвеното празнично ястие. Ангел Георгиев, готвачът на църквата, се бе постарал да има богат избор в празничния обяд, като бе включил и риба на скара, запечени до розово пилешки бутчета, та дори и пилешко по селски. DJ Vasko повиши децибелите и празникът потръгна. Скоро се извиха и българските хора и ръченици. Имаше и награди за най-добър танцьор. Пъргавата благоевградчанка Катерина лесно влезе сред номинираните за наградата. Нейното дългогодишно участие в танцов ансамбал "Хоро", я класира на първа позиция и тя грабна наградата. Голяма група млади хора от танцов ансамбал "Българе" впечатлиха с майсторската си игра.
На събор, като на събор. Какво друго да очакваш, освен веселие. Особено когато зад гърба ти е такава светиня, като българският храм "Св.Иван Рилски – Чудотворец". Но тази година този прекрасен наш български хам в Чикаго изживява криза. Криза, породила се след отстраняването на бившия свещеник Валентин. Предложеният нов свещеник за храма от България претърпя неуспешно интервю в Американското посолство и след девет месеца на надежди да се случи нещо ново и хубаво се наложи да преживеем разочарование. Липсата на свещеник сериозно наруши ритъма на живот в храма. Чувствителни са българите на тема религия и с основание погледнаха негативно на неделните служби, които се водеха от чужди свещеници. Въпреки прекрасно водените литургии, които извършваха отците, те трудно се приемаха. Четиримата останали настоятели правим всичко възможно да подобрим живота в храма. Да върнем доверието на българите към него. Доверието, което с такава лекота бе прокудено.
И именно на този хубав църковен празник, настоятелите взехме решение. Храмът трябва да премине към българската православна църква. След отстраняването на бившия свещеник Валентин падна една преграда и вероятността това да се случи е реална. Временното решение, взето през 1996 год. от старите емигранти, създали църквата, е било тя да отиде под юрисдикцията на Американската православна църква. Това трябва да се промени вече в наше време. Защото една българска църква трябва да има български свещеник, български Владика, български Патриарх. Ще бъде труден процес за изпълнение. Ние, четиримата настоятели, знаем пред какво се изправяме. Но друг път няма и не бива да има. Мястото на българската църква е в лоното на българската Патриаршия. В днешния празничен ден се уверихме на живо, че това е надеждата на всички българи. Тези, които бяха пред храма го изразиха със силно "ДА" и радостни ръкопляскания. Искаха само едно, да се случи по-скоро.
И ако вярваме, че на този голям църковен празник желанията се сбъдват, то може да си го пожелаем от сърце.... ДАЙ БОЖЕ!
Горещ беше неделният ден. Наиграха и се повеселиха българите. Стопли им се душата от хубавия празник. Но най-вече от това, което отдавна си мечтаеха да се случи с този прекрасен български храм в Чикаго.
 
Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"
http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/chicago-chronicles/6153-goresht-sabor-pikni.html