КАЛЕЙДОСКОП

„Мистерията на българските гласове” пълни зали в Швейцария

09 септември 2015

 

С невероятен успех премина турнето на Мистерията на българските гласове в Швейцария.Концертите на прочутия по цял свят български хор в събраха приятели на България и любителите на българската народна музика в 4 швейцарски града - Клотен (Цюрих), Берн, Лозана и Общалден. Билетите бяха отдавна разпродадени. Залите бяха препълнени, а швейцарската публика с възторг и много вълнение аплодира българските изпълнители.

 
Концертът в Клотен до Цюрих беше съчетан с тържественно откриване на ремонтираната църква на града, а концертът в Берн продължи повече от 3 часа, след което публиката с бурни аплодисменти изпрати на крака българските изпълнители.
 
Турнето на Мистерията на българските гласове в Швейцария е по инициатива на посолството на Република България в Швейцария и с подкрепата на бившия директор на консерваторията на Берн, Вернер Шмит и семейството на покойния вече Марсел Селие, популяризирал българските магически гласове и българския фолклор в цяла Западна Европа в периода 1952-1990 г.
 
През месец май тази година, Марсел Селие бе удостоен посмъртно с наградата на БНР „Сирак Скитник" за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света.
 
Концертът в Берн беше открит от посланика на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, д-р Меглена Плугчиева, която приветства публиката с възторжено слово и благодарност за дейността на Марсел Селие и семейството му, откроявайки забележителните успехи на Мистерията на българските гласове по цял свят, включително най-голямата американска награда за музика „Грами“, която българският ансамбъл печели през 1990 година.
 
Сред публиката бяха видни представители на швейцарската общественост, политици и бизнесмени на най-високо ниво и многобройни членове на дипломатическия корпус.
 
Концертите на Мистерията на българските гласове в Швейцария бяха промотирани и отразени от радио Лозана със специални предавания, посветени на магическата българска народна музика, което беше едно приятно изключение за швейцарската музикална публика.
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4966863