КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Кубей, Украйна(2)

09 септември 2015

 

 
Село Кубей се намира в долината на река Карасулак, 18 км. северно от окръжния център - гр. Болград и 220 км. югозападно от Одеса. В края на XVIII и първата половина на XIX век в региона започва масово заселване на българи и гагаузи.
Българското неделно училище в Кубей не е от най-големите, по-скоро е средноголямо българско училище в чужбина. В него се обучават към 80 ученика.
Училището е създадено към Българския културен център „Академик Александър Теодоров-Балан”. Отворило е врати през 2006 г.
Освен занятия по български език и литература, история и география на България, училището предлага и извънучилищни дейности, които популяризират българския фолклор и традиции.
Анастасия Узун, абитурентка от БНУ, „Изворче”, е възхитена от празничния концерт, представен от възпитаниците на училището в края на учебната година: като силна струя българщина са „бликнали” български песни и танци.
Атмосферата на празничния концерт била изпълнена духовност и родолюбие. „Въздухът бе наситен с мощ и величие, със силата на българския дух”, споделя Анастасия. И прибавя: „Сигурна съм, че за цял живот ще запомня този празник”.
Най-малките танцьори от танцовата група „Усмивка” са зарадвали с танца „Тупа-лупа”. Друга формация е изиграла танците „Хоп-троп” и „Дунавско хоро”.Формацията на най-големите ученици „Българчета” е поздравила всички присъстващи с „Дайчово хоро”.
Анастасия е във възторг от съучениците, от духовността, „съжалява, че по-рано не е постъпила в това училище”. Благодарна е, че „са създадени всички условия човекът да се чувства комфортно”.
„Аз не мога да го оприлича с думата „училище”, защото за мен съучениците ми станаха едно голямо семейство”, обявява силно развълнувана Анастасия. Благодари на учителите, които са „отговорни, искрени, готови винаги да помогнат и дадат съвет”…
„Гордея се, че съм българка”, споделя накрая Анастасия Узун. В бъдеще тя желае „да бъде отворена към хората и да популяризира българските традиции”.
Използвана е информация, предложена във в.”Роден край”- Одеса