КАЛЕЙДОСКОП

Поетът Марио Несторофф почетен в Лас Бреняс, Аржентина

08 септември 2015

 

В Лас Бреняс, провинция Чако, Аржентина с решение на местната администрация 21 август е обявен за Ден на писателите от Лас Бреняс. На този ден е роден Марио Несторофф – аржентински поет от български произход.
Поетът е роден през 1936 г. в Лас Бреняс и починал пак там през 1980 г. Творчеството му е малко по обем, но с дълбок смисъл и художествено съдържание.
Марио Несторофф се смята за един от най-стойностните поети на тази северна аржентинска провинция. Носител е на национални награди.
Събитието  се е случило на тържество на градския площад, организирано в рамките на изложба, посветена на книгата. Изложбата е преминала под мотото: „Повече книги – повече свобода. В Лас Бреняс да четеш и растеш”.
В проявата са взели участие кметът на Лас Бреняс Виктор Омар Мачука, директорът на библиотеката за учители Карина Надал, Ружка Николова, председател на културно дружество „Иван Вазов” в Берисо, местни творци...
Ружка Николова живее в Мар дел Плата, подкрепя дейността на Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес и преподава български език… в клона на Лас Бреняс в североизточния университет.
Голям родолюбец, Ружка Николова е и преводач на поезията на Марио Несторофф.
По информация на българското посолство в Буенос Айрес
Снимка: Лас Бреняс, Аржентина