КАЛЕЙДОСКОП

Чуднотека в Чикаго

07 септември 2015

 

Чуднотека „Малката България 2015” завърши своя пети сезон
За пети пореден път „Малко българско училище в Чикаго” проведе лятната чуднотека „ - най- голямото и най-забавното детско събитие за сезона в районите на Чикаго и предградията.
Новото тази година бе, че се проведе на две места- в Елк Гроув вилидж и в Монт Проспект. Определено ,това бе удобство за родителите и даде възможност повече деца да посещават този уникален детски лагер.
В продължение на осем седмици седемдесет български деца на възраст от 2 до 12 г. се забавляваха, пяха и танцуваха, участваха в спортни състезания и играха традиционните български игри, а учителите им не пропуснаха възможността да ги учат- за родината,за фолклора , за изкуствата на България.
В концепцията на организаторите е залегнала идеята за учене и общуване чрез игри и забавления и сигурно това осигурява и постоянния приток на деца .

Новото тази година бе повишения интерес на децата от тинейджърската възраст към тези забавления и тяхното активно участие.
За петте години на своето съществуване над 300 български деца са преминали през „школата” на чуднотеката и са се научили как да се забавяват „на” български и „по” български , как да избират игрите си и да използват родния език по време на игра.Традиционни станаха дните, посветени на България, срещите с народната музика и запознаването с фолклорни инструменти, футболът и легоманията,посещенията на вълшебници и магъосници, стартираха и игрите на царе и царици.

Емоциите достигнаха своята кулминация през последния ден, когато две лъскави пожарни и две линейки паркираха по едно и също време пред двата филиала на чуднотеката.От сградите излязоха в стройни редици бъдещите пожарникари – нашите малки ученици ,с каски на главите.Децата изслушаха с огромно внимание обясненията на добрите чичковци, които пък им позволиха да разгледат колите отвътре и даже да” гасят „ с маркучите”истински” пожар.

Последваха снимки за спомен прегръдки ,подаръци, обещания за следващи виждания – през лятото на 2016 г.
За това прекрасно лято на нашите деца, се погрижиха десет учители , бате Наско/Димитров/, Жоро и Габи с подкрепата на:
LDM TRANSPORT
P & G TRUCKING
ACCORD TRANSPORTATION

 http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/chicago-chronicles/6112-chudnoteka-malkata-bulgaria-zavarshi-svoia-peti-sezon.html