ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Сложен период за звездата в тениса Григор Димитров

01 септември 2015

 

 
През месец август на най-добрия български тенисист и новата звезда на световния тенис Григор Димитров предстояха участия в турнири от тенис-веригата на ATP във Вашингтон и Монреал.
Двата турнира бяха разположени във времето непосредствено преди последния турнир от Grand Slam за 2015 US Open. След неуспеха на тревното покритие на „Уимбълдън”, оставаше открит въпросът: ще има ли успех през късното лято на твърди кортове? 
В същото време, някои медии, почитатели на младата звезда, изглеждат и настървени, и нетърпеливи в очакване на следващ триумф на тенисиста в турнир от веригата ATP.
Ясно е, че този сезон няма да е за българския тенисист „сезонът на мечтите”. Вместо с австралиеца Роджър Рашийд, Димитров вече работи със скандинавеца Йохан Ортегрен, с когото се познават от шведската академия „Good to Great”.
Смяната на треньора вероятно е по-скоро допълнителен стрес и напрежение, поне в началото, защото трябва време, за да се берат плодовете на промяната и оцени резултатът от нея.
При това се разбра, че и легендата Лендъл, склонен да го консултира, отказва нов статут: чехът не желае да пътува и бъде постоянно с Григор Димитров по турнирите.
През тази година тенисистът наистина по-скоро играе на приливи и отливи. Редува силни моменти на корта, брейкове, но и несполуки в завършека на ред мачове.
Проблем за звездата не е отсъствието му на ½-финали, провали в турнирите, а обстоятелството, че трябва да защитава класирания и точки от предходната година.
Притеснението с рейтинга е разбираемо: тенисистът попада на различно място в турнирната решетка, с възможност за среща с тенисист от топ 10 в света … още преди ¼ финал.
Именно това го очакваше на турнира в Монреал. Като №17 в топ 100 той трябваше по пътя към трофея да срещне…в турнирната решетка топ-звездата Новак Джокович на ¼ финал.
И до този мач на приятели и съперници на корта обаче щеше да стигне след две последователни победи по хода на турнира срещу украинеца Долгополов и американеца Джак Сок. Българинът ги е побеждавал, но е регистрирал… и загуба… и от всеки от тях.
По смисъла на казаното, сигурно щеше да се очаква ( от медии) 1/4 финал срещу Джокович, като задоволително представяне ( или успех?) на българската звезда, и разочарование, ако това нямаше да се случи.
Григор Димитров изтръгна успех срещу украинеца Долгополов след 2 часа на корта и 6:4 7:5, но после драматично загуби от Джак Сок със 7:5, 6:7,5:7 и след 2,5 часа игра.
Срещата с американеца премина през обрати: пропуснат мач-бол за българина във втория сет, от 4:2 до 4:5 гейма и спасени три мач-бола в 10-ия гейм на третия сет.…но загуба накрая.
За „разочарование” от представянето на звездата медии писаха при резултатите от турнира във Вашингтон, състоял се през август, и непосредствено преди турнира в Монреал.
Медии тук и там лесно си позволяват етикети, като „разочарование”. Някои от тенисистите, които елиминират Димитров, обаче, по хода на турнира…достигат и до ½ финал. И това говори и за висока класа, и за топ-форма.
Във Вашингтон Григор Димитров показа качества на турнирен боец, но накрая отстъпи на американеца Джонсън с 3:6, 6:1, 3:6. Пак така се случи и в Монреал.
И във Вашингтон, и в Монреал Димитров напусна турнира победен след много завързани битки на корта …и при резултат от 1:2 сета. Джонсън сетне в турнира игра на… ½ финал.
В полуфинала най-силната ракета на американците, Иснър, отрази …три мач-бола срещу същия този Джонсън, преди да се класира на финал срещу…Кей Нишикори.
Във Вашингтон Кей Нишикори спечели турнира и затвърди позицията си в топ 10 в света. Другата нова звезда на световния тенис, Григор Димитров, приключи участието си в третия кръг.
И въпреки това, Григор Димитров си остава по-забелязвана от медиите звезда от Кей Нишикори, дори и след като е потвърдил за обявения от журналист край на връзката им с руската красавица и топ-звезда на професионалния тенис Мария Шарапова.
Във връзката и двамата изглеждаха по-скоро дискретни, но не и екстравагантни, говореха един за друг кратко, с респект към голямата личност, с която се споделят мигове…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”