КАЛЕЙДОСКОП

Събор на българите в Украйна

27 юли 2015

 

На 14 и 15 юни в с.Малая Перешчепина, Украйна, се е провело поредното издание на Събора „Кубрат събира потомците си". Мъдрият български владетел е запомнен с крилатата мисъл „Единението прави силата”.
Организатор на инициативата е била редакцията на Всеукраинския държавен вестник „Роден край” и Всеукраинската Асамблея на българите в Украйна, с президент Дора Костова.
Сред официалните гости на Събора са били Николай Габер, президент на организацията Събор на българите в Украйна и бивш делегат от Украинската Рада, Андрей Река, депутат във Върховната Рада на Украйна, Калин Калчев, първи секретар в посолството България в Украйна, Атанас Цолов и Кральо Димов, консули в Генералното консулство на Република България в Одеса.
В Събора са участвали представители на Новосанджарската районна администрация, в лицето на г-н Сергей Булбаха, присъствали са също така Сергей Бодак, зам.-председател на Новосанджарския районен съвет и Виталий Мазан, кмет на с.Малая Перешчепина и др.
Инициативата е израз на родолюбие, преклонение и любов към България. Събира приятели. В с.Малая Перешчепина си дават среща хора, обладани от българска духовност.
През 2015 се събрали българи от Одеска, Кировоградска, Запорожка, Николаевска, Киевска, Житомировска и др. области.
 „На Събора се завързват запознанства, прерастващи в приятелства, откриват се нови хоризонти за партньорство”, пишат за инициативата във в.”Роден край”.
„Радвам се да видя тук толкова българи и украици, събрали се заедно на това високодуховно мероприятие с общо историческо минало”, е изтъкнал в словото си г-н Булбаха.
Калин Калчев е прочел поздравителен адрес от името на българския посланик в Украйна, Красимир Манчев, с пожелания „за дръзновение и творчески сили, които да вдъхновяват за нови родолюбиви дела”.
Един след друг участници в събора се редували да изговарят съкровени думи, защото „именно тук се появява препълващото желание човек да сподели мислите си, да усети вибрациите, идващи от дълбочината на вековете”, поясняват от медията "Роден край".
В програмата на проявата са намерили място и турнир по футбол, и празнична вечер, с много български песни и хора, и кръгла маса.
В рамките на събора се е състояла кръгла маса на тема: "Величието и мощта на Стара Велика България е във всеки от нас”. Като основни лектори в нея са се представили проф.Ирина Петренко, доц.Наталия Самойленко.
Съборът е израз „на неугасващия родолюбив пламък, който ни събира всяка година на това свещено място в географското сърце на Украйна”, обобщават от в.”Роден край”. И заключават „Длъжни сме с достойнство да продължим българския род”.
По по-обширен материал за инициативата, публикуван във в.”Роден край”, Одеса, Украйна
Снимка: архив