КАЛЕЙДОСКОП

Нова книга на проф. Иван Дреников от Венецуела

23 юли 2015

 

Миналата седмица през Държавната агенция за българите в чужбина в София мина отново проф. Иван Дреников. От известно време родолюбецът е в Родината. Зарадва с новината за  излязлата от печат нова негова книга.
Професионалната кариера на Иван Дреников е преминала във Венецуела. Свързана е с Отдела за редки книги и манускрипти на Националната библиотека на Каракас.
Неговите интереси винаги са били отнесени към историята, културата, българската армия, мистиката и духовното. Неговата връзка с България винаги е била плътна, силна, дълбока, проникновена.  
В последната си книга, и не за първи път, патриотът отправя поглед към родовата памет, българската армия, чувството за отговорност и дълг пред Отечеството.
Книгата „Един достоен български офицер” е посветена на бащата на г-н Иван Дреников, полковник Георги Дреников - изключителна личност, свързала живота си с армията, авиацията и безмоторното летене, с предана служба на Отечеството.
Младият кандидат-офицер Дреников участва в сражения на фронта през 1917 г., удостоен е с няколко ордена за храброст. Офицерът прави блестяща кариера в армията, отвела го  към високи постове и важни контакти.
Книгата предлага ударно силни редове на впечатления и размисъл от фронтовата линия и по-малко познати детайли от кариерата и контактите на „един достоен български офицер”.
И докато „някъде из кръчмите, баровете и ресторантите…се бистри политика, продължава мъката по фронтовете и трагедията с живите тела” ще каже в един момент Дреников. И ще допълни кратко „…а загиват в това време за Родината знайни и незнайни синове”. 
За специалисти по военна история сигурно ще представлява и по-особен интерес пространно представеното щурмово нападение срещу позицията Сезар III в края на 1917 г.
Втората част на малката по обем книжка представя важни моменти от военната кариера на офицера Георги Дреников, основоположник на безмоторното летене у нас, който има германски лиценз за безмоторен летец, през 30-те е и директор на Въздухоплаването.
По време на Втората световна война подполковник Георги Дреников е назначен за началник на групата за връзка с VIII германски въздушен конпус с командир генерал фон Рихтхофен.
Проф. Иван Дреников предпочита ударно да съобщава факти, без да се отдава особено на интерпретации, може би тях ги оставя за една следваща негова среща с посветени в темата.
…Родолюбецът е уважаван автор на няколко книги, излязли на български език, с признат енциклопедичен ум и с дълбоко познаване на проблеми и процеси от световната история.