Предстоящи Събития

Излезе книгата на проф.Иван Дреников „Един достоен български офицер”

21 юли 2015

 

Заглавието на книгата на проф. Иван Дреников „Един достоен български офицер” насочва към баща му, полковник Георги Дреников. Премиерата й ще се състои в НБКМ на 23 юли 2015 г. от 16.00 часа.
Георги Дреников съвсем млад се озовава през 1917 година на фронта, и в делници, изпълнени с безстрашие, драматизъм и силна любов към Отечеството.
Удостоен с два ордена за храброст още през 1917 г., с германски железен кръст втора степен, Георги Дреников прави кариера на офицер в българската армия, свързал е интереса си с безмоторното летене и развитието на военно-въздушните сили.
Книгата не е изненада за тези, които познават по-отблизо интересите и заниманията на големия родолюбец Иван Дреников.
Неговата професионална кариера преминава извън България. Дълги години той работи в Националната библиотека на Каракас. Създал е там отдела за редки книги и манускрипти.
В годините на демокрацията Иван Дреников издаде няколко книги на български език. Родолюбецът разви идеи, представи свои мисли и проучвания върху теми, свързани с българската армия, историята, културата и духовното.
Много силна и активна е неговата връзка с България. „...Превърнал е привързаността си към Отечеството и неговата древна, трагична и славна история в своя съдба”, казва за големия патриот Михаил Григоров.