АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

„Рожен 2015” – възстановена традиция, нов формат, участват хиляди изпълнители от цялата страна

20 юли 2015

 

 

Повече от 8100 изпълнители от цялата страна участват във фолклорния конкурс на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2015" според данни на организаторите от община Смолян.

Певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области в страната се представят на четири сцени на Роженските поляни. Сред участниците в конкурса е и българският емигрант от Аризона, САЩ, Антон Шекерджиев.
 
Около една четвърт от фолклорните изпълнители са от Родопите. Участниците се състезават в категориите певческа група, танцова група, група за народни обичаи, инструментална група и индивидуални изпълнители.

Наградите на лауреатите ще бъдат връчени в третия ден на събора - 19 юли.

На роженските поляни, освен народни песни и музика, организаторите показват и традиционни - вече забравени в големия град и съвременното семейство, български занаяти и традиционни ястия.

Има изложения на български породи овце, кози, кучета, крави и биволи, на био храни и напитки. Има сцени на народни борби, чевермета, конни атракции и нестинарски игри.

Заради огромния интерес по пътя към събора се образува огромно задръстване. Опашката от автомобили започваше от Чепеларе.

Около 100 000 гости са посетили Роженския събор от началото на програмата, съобщиха от община Смолян.

Прочети още на: 
http://www.dnes.bg/stranata/2015/07/18/nad-8100-izpylniteli-uchastvat-na-rojenskiia-sybor.270427