АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

„Рожен 2015” с музиката на Валя Балканска, 400 каба гайди, с фолклорен конкурс и изложения

20 юли 2015

 
 

С музиката на Валя Балканска, Петър Янев, 400 каба гайди и кукери ще бъде открит Роженският събор на 17 юли.

Традиционният Роженски събор се възстановява след деветгодишно прекъсване, но с променен статут и формат. Програмата на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2015" включва фолклорен конкурс, изложения на традиционни занаяти, биопродукти, представяне на животновъдството като поминък, музейни изложби и други.

Стотици хиляди гости се очаква да пристигнат на събора на Роженските поляни от 17 до 19 юли. Достъпът до съборното селище е безплатен без входни билети. За паркингите на Рожен също няма да се плаща, изключение може да се очаква само от няколко собственици на земи в района, които са заградили с тел имотите си, обявиха организаторите.

Изпълнителите във фолклорния конкурс ще се представят на четири сцени.

Заявки за участие в конкурса са потвърдили певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области на страната. На територията на събора ще звучи само българска фолклорна музика, чалга няма да се допуска, категорични са организаторите.


Програмата предвижда и "Надиграване в Рожен", което ще се състои от 16.00 часа в трите съборни дни. Танцовата надпревара в неравноделни ритми е в 7 кръга, всеки с продължителност по 5 минути. Надиграването ще е с родопски, македонски, северняшки, добруджански, тракийски и шопски хора, а за финал - с ръченици.

Алея на занаятите ще представя на Рожен традиционни производства като грънчарство, ножарство, медникарство, тъкачество, дърворезба и други. Над 60 занаятчии ще разгърнат щандове, показвайки и на живо технологии на изработка. Около 300 животни от 30 породи ще се покажат в животновъдните изложения на събора.


Над 200 полицаи и жандармерия ще охраняват тридневното събитие на Рожен.
Ще бъде изключвано електричеството на заведения, които си позволят да озвучават с музика, различна от традиционния български фолклор.

 

Предвижда се демонстрация за сравнение на технологии за производство на сирене отпреди 500 г. и по съвременни рецепти в мобилни мандри.
 
По публикацията работи: Петя Славова
 
http://www.dnes.bg/muzika/2015/07/14/valia-balkanska-i-400-kaba-gaidi-na-rojenskiia-sybor.269945