Предстоящи Събития

Тържество и награждаване на отличили се в конкурсите на ДАБЧ

14 юли 2015

 

На 28 юли 2015 г. (вторник) от 11.00 ч. в Музея „Земята и хората” ще се проведе традиционното тържество за участниците в конкурсите за деца от българските общности по света, организирано от Държавната агенция за българите в чужбина.
 
Програмата на тържеството ще включва:
• церемония по връчване на грамотите и наградите на победителите в Литературния конкурс „Стефан Гечев”, девеетнадесето издание и конкурса пеене „Прехвръкна птичка”, шесто издание

• музикална програма – поздрав към българчетата в чужбина
В програмата ще вземат участие с изпълнения на песни деца-лауреати от Международния конкурс „Прехвръкна птичка”.
В деветнадесетото издание на литературния конкурс за деца от българските общности в чужбина „Стефан Гечев” 2015 г.  бяха зададени следните теми: "Защо българският език ме изпълва с гордост и възхищение?" и  "Празничният календар на българина - пазител на духа, нравствеността и историята на народа ни". За тазгодишното издание на конкурса постъпиха общо 245 творби от 14 държави.
 
В шестото издание на конкурса по пеене за деца и юноши от българските общности в чужбина  „Прехвръкна птичка” 2015, организиран от Държавна агенция за българите в чужбина, бяха подадени 115 заявки за участие от 11 държави.
 
Очакваме част от наградените в трите конкурса деца да присъстват на тържеството в София. Сред поканените са родители и учители от българските училища зад граница, представители на държавни институции, дипломатическия корпус, неправителствени организации, видни български творци и медии.