АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

София вдига и паметник на княз Борис I

13 юли 2015

 

През есента на 2016 г. София ще има най-вероятно втори паметник на български владетел след този на цар Самуил - на княз Борис I Покръстител. Това съобщи за „Преса“ главният архитект на столицата Петър Диков. Вече четири инициативни комитета подкрепят идеята и са заявили желание пред общината да работят за реализирането й. Един от тях е фондация „Българска памет“. Тя спонсорира с над 100 000 лева изграждането на паметника на цар Самуил и се оглавява от създателя си - известния меценат и филантроп д-р Милен Врабевски.

„Заставам изцяло зад тази инициатива. Княз Борис Покръстител заслужава този монумент, защото е владетелят, който е приобщил България към европейските ценности“, заяви главният архитект.

„Идеята ни е да направим другата година през есента национални чествания на 1150-годишнината от присъединяването на страната ни към европейското християнско семейство. Кулминация на тържествата ще бъде откриването на паметника на княз Борис Покръстител. Той първи започва този процес през 864 г.“, разказа д-р Врабевски.

За целта председателят на фондацията се е срещнал вече с президента Плевнелиев и с патриарх Неофит и ги е запознал с инициативата. И двамата са изразили подкрепа към нея. „Сега ще представя на президента план за провеждането на честванията и очакванията ни са те да преминат под неговата и на патриарха егида“, подчерта меценатът.

Той каза, че предварителните планове са това да бъде монумент композиция като тези на Цар Освободител и на Съветската армия. Ще има главна фигура - Борис I, седнал примерно на трон, а около него ще са разположени съпътстващи елементи, които са символи на делото му - Свети Седмочисленици, българската войска, строежът на църкви и манастири и обучението на деца в тях. Самата фигура на Борис I пък ще е два-три пъти по-голяма от тази на Самуил.
 
Статуята може да е на мястото на мавзолея
 
Мястото, където да бъде поставен паметникът, тепърва ще бъде подложено на публични дискусии, както и самият проект.

Един от вариантите е паметникът да бъде поставен на мястото на бившия мавзолей, а друг - до сградата на Светия синод край храма „Св. Ал. Невски“.

Целият проект ще струва над 200 000 лева. „Надяваме се банки, фирми и крупни предприемачи да се включат във финансирането. Ако такива не се намерят, фондация „Българска памет“ с радост ще дари парите“, заяви пред „Преса“ д-р Милен Врабевски.
Пламена Кръстева
Снимка: Княз Борис Покръстител. (Художник: Борис Гюдженов)
http://www.presa.bg/article/Sofiya-vdiga-i-pametnik-na-knyaz-Boris-I/78633/2/48