КАЛЕЙДОСКОП

Българският дух в област Валенсия. Хатива!

23 юни 2015

 

Кулминация на майските празницина българската култура в област Валенсия за нас беше Празникът, посветен на 24 май!
24 май - най-българският празник! Най-истинският! Най-вдъхновяващият! На този ден всички трябва гордо да вдигнем глави и да си спомним кои сме, откъде сме и защо сме! Нашите букви са непобедимият щит, който пази българското в нас, който ни определя като непобедим, непримирим и силен народ, оцелял през вековете, съхранил слово, култура, традиции в неравновностойни битки, но жив!
Най-важни на празника бяха малките ни първокласници,те вече знаят тайната сила на буквите и получиха своите грамоти за положения през учебната година труд.
Трябва да се види в тези грейнали очички гордостта, която изпитваха, изпълнявайки Химна на нашето училище (по текст на Ваня Пенчева и музика Ваня Топузова) и  вдъхновението от изпълнението на новата песен „Тайната сила на буквите”, посветена на празника (също по текст на Ваня Пенчева, музика – Ваня Топузова,  аранжимент – Петър Песев).Трябва да се видят тези гордо вдигнати главици, с които редяха куплет след куплет, които не оставиха безучастен нито един гост в залата.
Нямаше как да не бъдем разчувствани и от трогателните думи на благодарните родители. Ние като учители се радваме на успехите на децата, те са ни наградата, но няма по-голяма награда и е неуписуемо чувството когато усетиш искрената благодарност за усилията и труда си.
Децата получиха награди - български книжки - от дългогодишния ни съмишленик, който винаги подкрепя инициативите на нашата асоциация и училище, Петър Петров, президент на българската дистрибуторска компания Балканика.
Никога не стигат думите, когато трябва да се разкаже за някое събитие или празник, организирани от училището или асоциацията. Защото емоциите са толкова силни и толкова дълго ни държат изправени, че не знам откъде да започна и всички думи на света не могат да ги опишат.
От възторга…
Вдъхновението…
Вярата…
Силата...
Възторг, който се чете в ентусиазма на децата.
Вдъхновение, което ни обзема в мига, в който още замисляме празника.
Вяра, без която е трудно да продължим и да даваме надежда, да се борим с невярващи и неискащи.
А сили имаме. Още много. И за борба, и за дързост да вървим напред.
И ще продължим да даваме – вяра на невярващите, обич на необичащите, вдъхновение и възторг на бездушните, защото:
Духовната сила на човешката мисъл е в словото, а вълшебството на буквеното слово изгражда духовността!
31 май посветихме на Деня на детето и изпращането на успешно завършилите четвъртокласници в горен курс.
Денят мина в танци, песни, забавни игри, поздрави към талантите, представили ни достойно с участията си в конкурси и специална програма от талантливите четвъртокласници.
Всички деца от начален курс получиха своите дипломи за положения през годината труд.
Така приключи учебната година за нас - с много успех, заряд, вдъхновение, емоции и в очакване за следващата.
Нели Гочева, асоциация „Балкан”- Хатива, Валенсия, Испания
Снимки: Асоциация "Балкан" - Хатива, Валенсия, Испания