ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Европейски Олимпийски игри в Баку. При българите – и радост, и разочарование…

22 юни 2015

 

Европейските Олимпийски игри в Баку са прекрасна инициатива, истински пробив в отношението към няколко спорта, възможност за млади спортисти да се изявят.
В някои от колективните спортове не всички страни са пристигнали с А отборите си, но това не намалява нито напрежението в спортния сблъсък, нито страстта към победата.
Във волейбола Италия, Русия, Полша се представят с Б отбори, но класата им е висока. Германия е пристигнала в Баку с най-силния си отбор, България(мъже) е с Б състав, но дори и А съставът ни е губил в Световна лига от немците.
„Мисля, че ще имаме повод още утре да се зарадваме с медали. Борците стартират и съм убеден, че ще започнат много силно”, каза в Баку в началото на игрите министър Кралев.
Министърът на спорта излезе прав: след известно разочарование от класиците, през първите два състезателни дни, и само един медал, жените в свободната борба зарадваха на третия ден …с три медала.
След третия ден на игрите България удвои актива си по медали, ако сравняваме резултата на призьорите ни в Баку с тези от Олимпийските игри в Лондон през 2012.
През първата седмица на Игрите нашите желания или амбиции за силно представяне и медали в Баку бяха свързани със спортовете борба, кану-каяк, стрелба, художествена гимнастика(ансамбли).
Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева и Антоанета Бонева останаха извън финала на 10 метра пистолет за жени. Гроздева завърши 12-а в квалификациите с 380 точки. Бонева се нареди 23-а с 375 точки. И двете не намериха място сред 8-те финалистки.
Ансамбълът ни по художествена гимнастика остана пети в многобоя.Възпитаничките на Ина Ананиева Михаела Маевска-Величкова, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова са световни шампионки от Измир 2014.
В Баку българският ансамбъл се класира за финала на 3 бухалки и 2 обръча. Фатално обаче се оказа по-слабото им изпълнение преди това на 5 ленти. Титлата спечели Русия, следвана от Израел и Беларус.
Борецът в свободния стил Борислав Новачков (65) пропусна да излезе във финал. 55 сек преди сирената в двубоя с Нюруков (Беларус) живеещият в САЩ българин водеше с 3:0, но допусна хвъляне в края на тепиха за 4т. Новачков бе отстранил преди това световния и европейски първенец за 2013 г. - арменеца Сафарян (8:6).
Сред другите наши представители в свободния стил  можем да отбележим…Радослав Великов(61), който изгуби финал за бронз срещу Шуптар(Укр.) с 0:11 за 4,22 мин.
В сферата на емоциите любителите на спортните страсти тук буквално за часове изпитаха от представянето на борците и радост…и разочарование. След три медала на жените през третия състезателен ден, в четвъртия – последва тотален неуспех…и нито един медал.
Най-голямата ни звезда в борбата Станка Златева загуби неочаквано на 1/8 финал от представителката на Турция Адар и се лиши от възможността да преследва нова титла.
Световната шампионка имаше най-много време за аклиматизация от всички спортисти. От края на май тя тренира в Азербайджан под ръководството на треньора си Симеон Щерев.
Завръщането на спортната звезда, обаче, след приключила вече състезателна кариера, е нож с две остриета - сложно е да се намери предишната форма на великия спортист.
Едва ли някой би се пробвал обаче да укорява за каквото и да било именно Станка Златева: трудолюбива, почтена, взискателна към себе си, вдъхновена...герой и от риалити формат.
След силната игра на женския национален отбор на България по волейбол в Баку на старта и победа срещу Русия, последваха загуби от Сърбия и Хърватия. Мъжкият волейболен тим на България след успех срещу Италия с 3:1, загуби от Германия с 0:3, но победи с 3:1 Русия.
На 8-ия ден България беше най-близо до златото. Антоанета Бонева завърши със сребро дисциплината стрелба с малокалибрен пистолет от 25 м., като загуби финал срещу Гербер(Швей.), а на ½-финала бе постигнала най-добър резултат.
В неофициалното класиране по нации след първата седмица убедително води Русия( 20 юни, 29 златни). Златните отличия са спечелени в борбата, синхронното плуване, спортната гимнастика, художествената гимнастика, акробатиката, скоковете във вода…
Топ 10 затварят Турция и Испания със спечелени по 5 златни медала. В този смисъл по-реално е България да се надява на класиране в топ 20 накрая.
През втората седмица на Игрите предстоят състезанията по бокс, фехтовка, плажен футбол, плуване, самбо, джудо, финалите във волейбола и т.н.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Баку нощем