КАЛЕЙДОСКОП

Духът на българските букви в Грац, Австрия

22 юни 2015

 

Ученици и учители от българското училище “Н.Й.Вапцаров” в Грац почетоха най-светлия български празник – Деня на славянската азбука и на българската просвета и култура. “Тържеството ни беше изцяло под наслов “Великото и свято дело на Кирил и Методий”, сподели за Меланж Булгарен директорката на школото Десислава Опел.
 
Сцената едва е побрала всички участници, които заедно са изпели химна на светите братя. Прекрасани детски стихове, посветени на духа на българската азбука, песни и танци са разкрили красотата на българския език и силата на писаното слово.
 
Най-щастливи да видят своите възпитаници на сцената, разбира се, са били и трите учителки Красиана Лазарова, Пламенка Ванкова, Десислава Опел и вторият учител по гъдулка – Ники Ванков.
 
Учениците са представили и театрална постановка, разказваща за делото на Кирил и Методий – как се е зародила идеята за създаването на глаголицата и за колко кратко време Константин Кирил Философ е успял да я сътвори.
 
Звънливи детски гласчета са рецитирали “Аз съм българче”, а песни като “Високи сини планини”, “Ваканция” и “Хорце” са спечелили искрените аплодисменти на многобройната публика.
 
Ученици и гости били топло поздравени и от отец Тенчо Веселинов, пристигнал за празника от Виена със семейството си.
 
Гъдуларчетата Никол, Марио и Диана са показали уменията си на народния инструмент, последвани от изпълнения на кръшни български хора. В подкрепа на инициативата “Дръж се земльо, българин те гази” всички присъстващи се хванали на Дунавското хоро и така училищното тържество се превърнало в истински празник на българския дух в Грац.
 
“Беше много мило, светло и топло тържество, в което всички се включиха с искрен ентусиазъм и желание. Всички си пожелахме още много години да празнуваме заедно, а догодина да потърсим и по-голяма зала, защото сегашната вече ни е тясна”, с усмивка и удовлетворение каза Десислава Опел.
 
Десислава Опел, Грац, Австрия
 
Публикува се от: „Блогът на българите в Австрия”
Снимки: Валерия Труммер