КАЛЕЙДОСКОП

Покорили Еверест алпинисти при българите в Босилеград, Сърбия

22 юни 2015

 

В рамките на отбелязването на Деня на българската култура и на славянската писменост, КИЦ „Босилеград" на 12 май т.г. посрещна гл. асистент Дойчин Боянов, майка му Снежана Боянова, доц. Александър Шопов, проф Йордан Бакалов, проф. Огнян Тишинов и доц. Лозан Митев - всичките от Национална Спортна Академия „Васил Левски".

Дойчин Боянов е най-добрият български алпинист покорил Монт Еверест без кислородна маска. Също така, заедно с доц. Александър Шопов и Николай Петков в рамките на експедицията „Антарктида" са покорили най-непристъпният и висок Иглен връх (1690м.) на планината, която от 2001г. носи името на прабългарския бог Тангра на остров Ливингстън, на Антарктида.
Покорените върхове ги кръщават с български имена: София, Левски, Делчев, Лясковец и пр.
Важно е да се знае, че Дойчин Боянов е син на босилеградски преселници.

В салона на КИЦ-а пред около трийсетина посетители които със затаен дъх в пълна тишина изслушаха обаятелния разказ за експедицията.  Боянов и Шопов представиха снимки от Антарктида и увлекателно разказаха за Южния плюс, за живота в българската антарктическа база, за Антарктида и проведената научно-изследователската дейност.

"Ценното на тази експедиция беше, че ние се движихме в един абсолютно неизследван район. Постоянно търсихме и пътя в едни условия с опасни ледници и сложен релеф, така че опасността се диктуваше по много параметри", обясни алпинистът Дойчин Боянов.
Публикува се по:
Информация на Културно-информационния център Босилеград, Сърбия