ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Стартираха Европейските Олимпийски игри в Баку

15 юни 2015

 

В Баку стартираха Европейските Олимпийски игри, първите от този вид в най-новата история на 21 век. В игрите участват към 6000 състезатели от 50 държави в 29 спорта.
По своята представителност  Европейските Олимпийски игри се конкурират дори с Олимпиадите. По своето значение за някои спортове тези игри са с повече стойност от европейските първенства.
Игрите се провеждат година преди редовната Олимпиада, която ще бъде през 2016 г. в Рио де Жанейро, а за да участват в нея на спортистите са необходими успехи първо в квалификации.
В някои от спортовете тези игри носят и олимпийски квоти, за други – не, но са решителна проверка на силите преди предстоящи състезания за квотите за Рио.
Игрите няма да съберат най-силните атлети на планетата, нито най-силните волейболни тимове. Няма да има и турнир по футбол…но той ще бъде заменен от турнир по плажен футбол.
Естествено, че ще има и плажен волейбол, ще има и бокс, и спортна гимнастика, и художествена гимнастика…Баскетболът ще бъде представен във формат 3по 3.
За България игрите са от особено значение: стартът е непосредствено след Олимпиадата в Лондон 2012, където представянето бе по-скоро слабо, а извоюваните медали само два.
Спорове предизвикаха тогава и подготовката, и разходваните средства, и уменията, и настроението на елитните спортисти да се борят с много себераздаване за родината.
Българските олимпийци заминаха за Баку с настроение, без еуфория и след премерени изказвания от страна на спортни ръководители. 127 спортисти представят страната ни на игрите в азербайджанската столица.
България се надява тези игри да посочат тренда: класиране по държави в топ 20 или дори в топ 10. Очакванията си за силно представяне свързваме с борци, самбисти, боксьори, гимнастички, със състезанията по кану-каяк и спортна стрелба.
Знаменосец на България на игрите е петкратната олимпийска медалистка Мария Гроздева. Независимо от нейното представяне, като спортен резултат, трябва да сведем поглед на признание пред  изключителния спортист.
С надежда за нов успех гледаме към състезанията по художествена гимнастика. Българският ансамбъл е доказал класата си и се цели в извоюване на титла от игрите в Баку.
Първите стартове ни настройват по-скоро пак със смесени чувства: малко радост(борба), волейбол(жени) и малко разочарование(борба) и (кану-каяк).  
В класическия и свободния стил в борбата имаме световни и европейски шампиони, но шампионатите между две Олимпиади се провеждат всяка година, а конкуренцията е изострена.
При борците в класическия стил взехме в Баку само един бронзов медал. Очаквахме няколко медала, разбираемо, но световният шампион от Баку 2007 Явор Янакиев (75 кг.) остана близо до отличията.
Даниел Александров (71кг.), "Рамбо" от Дупница, както ни подсказват медии,  донесе първата голяма радост за България на игрите в Баку. Изтръгна бронз в схватка с двукратен световен шампион - Селчук Чеби от Турция.
През първите три дни на игрите таяхме надежда за медал и то с най-висока проба и от каякаря Мирослав Кирчев. 25-годишният русенец е световен вицешампион на 1000 м от Москва 2014. В Баку в тази дистанция…русенецът остана само 4-и.
Жените в борбата взеха още три отличия за България. Елица Янкова (48 кг.) загуби финал срещу Стадник(Азер.), а Евелина Николова (55 кг.) спечели бронз след успех срещу Ологонова(Рус). 
По аналогия с Олимпийските игри реално бе да се очаква в Баку най-силно представяне от спортистите на Русия, Великобритания и Германия. Изненада поднесе Азербайджан със спечелени титли в спортовете борба и карате и с бронз…в триатлона за мъже.
Първите дни донесоха предвидими златни медали на представители на Швейцария(триатлон и маунтбайк), Великобритания(триатлон), Русия(борба - класически стил, синхронно плуване), Германия(кану-каяк, тенис на маса). Някои сочени за фаворити, обаче, като Кирчев, каяк, Комова, спортна гимнастика, се представиха по-скоро под високите очаквания от тях.
Екипажи на Германия и Русия в състезанията по кану-каяк минимално отстъпиха на Унгария и Беларус. След загуба 2:3 от Германия на старта, националният отбор на България по волейбол (жени) надигра в следващата си среща в Баку Русия с 3:0.
С успеха си, волейболистките, изненадващо или не, но протягат ръка и към влизане във финалната четворка. Предстоят участия на борци-те в свободния стил и стрелци-те… Реални са нашите надежди за нови медали и постижения.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: българската делегация при откриването на Игрите