КАЛЕЙДОСКОП

Духът на България в Лисабон

10 юни 2015

 

Денят на българската култура и просвета и на славянската писменост 24 май бе отбелязан тържествено в Лисабон с поредица от прояви: литературно-музикална програма, изнесена от ученици, среща с млади хора, честване на празника в университет.
На 23 май посолството организира среща с българските студенти, обучаващи се в португалски висши учебни заведения.
На 24 май българското неделно училище в португалската столица организира празнично тържество. В двора на посолството учениците представиха открит урок на тема: „Граматика на българския език”.
Поднесени бяха цветя пред Паметника на първоучителите. По късно в залите на посолството бе изнесена кратка литературно-музикална програма.
На празника присъстваха ученици, родители и представители на българската общност в Португалия.
На 26 май във Филологическия факултет на Лисабонския университет се проведе Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост. Събитието организира г-жа Златка Тименова, преподавател в университета.
Като офциални гости на празника присъстваха деканът на факултета и българският посланик, Тодор Стоянов, който признесе пред студентите тържествено слово.
Информацията е изпратена от г-жа Надя Стефанова, втори секретар, посолство на Република България в Поргугалската република
Снимки: изпратени от г-жа Румяна Давидова, директор на БНУ „Св.Св.Кирил и Методий”, Лисабон