КАЛЕЙДОСКОП

Изложба и голям концерт представени в Буенос Айрес

10 юни 2015

 

На 20 май Аржентино-българската фондация от Автономен град Буенос Айрес и българското културно дружество „Иван Вазов” от град Берисо организираха представянето на изложбата „Посланието на кирилицата”. Изложбата предложи 12 банера, пригодени за представяне в испанско говорящи страни. Те са изработени на основата на изложба на Института за култура на българското външно министерство, с текст на професор Аксиния Джурова, като отпечатването е осъществено с помощта на българското посолство.
 
Това бе първото показване на изложбата. И още същата вечер бе пожелано представянето на изложбата и в други аржентински градове. Сега тя бе подредена в предверието на „Златния салон” на Дома на културата на Автономен град Буенос Айрес – зала, известна не само със своята акустика а и с прекрасния си интериор.
Поканените официални лица и гостите на празника ни, имаха възможността, освен да разгледат изложбата, и да се насладят на големия концерт, организиран от две сдружения на сънародниците в Аржентина. Събитията се организираха в рамките на Седмицата на българската култура в Буенос Айрес, посветена на 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост. На концерта присъстваха българският посланик, г-н Максим Гайтанджиев, със съпругата си, г-н Хулио Кроси – главен директор на чуждестранните дружества, Хуан Серафиян – председател на Федерацията на чуждестранните дружества, Рикардо Педасе – заместник шеф на столичната полиция, Хуан Карлос Антониасе – директор на Интерпол, главен комисар Роберто Гомез, Орасио Урбански – председател на Асоциацията на дружествата с идеална цел на град Берисо, представители на различни национални дружества и др.
След звуците на двата химна, изпълнени от певиците, които участваха в програмата и подкрепени от гласовете на присъстващите, думата бе дадена на Херардо Лука Самойлофф – председател на Аржентинско българската фондация. Той говори за значението на българската азбука за културното развитие на Европа. Постави ударение върху чувствата, които поражда този голям и светъл празник у всеки българин и потомък, независимо къде се намира, разсъждава за городстта ни, че сме българи и потомци на българи. След това от името на правителството на Автономен град Буенос Айрес говори Хулио Кроси. Поздрави присъстващите и изрази учудването си и задоволството, че в един делничен ден и в шест часа, салонът е пълен с публика. Благодари на Аржентинско българската фондация за дейното й участие в живота на чуждестранните дружества.
Серхио Арамбуре откри тържествения концерт. Изпълни „Нашата мила страна”, като си акомпанираше с китара, и „Не съжалявам за нищо” на френски език, Силвия Хотефф изпя а капела „Я кажи ми облаче ле бяло”, посвещавайки песента на баща си, който като малък е пасъл овце по българските планини. След това изпя ария от операта „Турандот”. Заедно с дъщеря си, Исис Ното Хотефф, също сопран, двете заедно изпълниха и песента „Моя страна”, а Исис ни зарадва и с песента „Хубава си моя горо” и с ария от операта „Русалка”. Първата чест на концерта завърши с песента „Имала късмет Стамена” в изпълнение на Карлос Сеспедес, съпроводена от два танца, предложени от танцов състав „Седянка” – групата на възрастните.
Втората част на концерта започна с изпълнение на Лиляна Абаджиева и Росендо Паласиос – професионални изпълнители на танго. Лиляна изпя две популярни танга и заедно с Росендо изпълниха едно танго и една милонга. Александра Мури Ганчев, правнучка на Адриана Будевска, наследила от нея артистичността и поразителна външна прилика, възпитаница на местната консерватория, ни зарадва със средновековна музика, като й акомпанираше на лауд Себастиян Страусер. След нея пред публиката излезе Николас Събев, майстор на кларинета, син на Цветан Събев, професор по китара в местната консерватория.
Концертът завърши с песента „Свобода” от операта „Набуко” на Джузепе Верди.
Присъстващите получиха диплянка, посветена на българската азбука. Ружка Николова – председател на дружеството в Берисо и Херардо Лука връчиха от името на организаторите почетни дипломи на участвалите в концерта.
Ружка Николова, председател на Българско културно дружество „Иван Вазов”- Берисо, Аржентина