КАЛЕЙДОСКОП

45 години Методиеви тържества в Елванген, Германия

09 юни 2015

 

На 23 май т. г. в град Елванген, федерална провинция Баден-Вюртемберг се състояха традиционните Методиеви тържества, посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Вече 45 години Елванген е духовно средище за сънародниците ни в цяла Германия, място, на което те отдават почит към святото дело на славянските първопросветители и се чувстват повече отвсякога българи.
На тържествата през тази година участват сънародници от Берлин, Мюнхен, Дюселдорф, Дармщат, Щутгарт. В споменатите градове отдавна развиват дейност германско-български дружества, основани с цел да популяризират българската култура и да подпомагат приятелските контакти и взаимодействия с нашата страна.
След химна „Върви народе възродени” е отслужен благодарствен молебен в базиликата „Св. Витус” от православните ни свещеници отец Недялко Калинов и отец Сергий Ненов, които са ръководители на БПЦО в Мюнхен и Щутгарт. При полагането на венците пред паметната плоча на св. Методий слово произнасят кметът на града – домакин Карл Хилзенбек и генералният консул на Р България в Мюнхен Антоанета Байчева. По повод на празника в сградата на кметството е открита изложба "Русе - гордостта на недалечното минало" с документи от личната колекция на доктор Дитер Хес.
                                                   ***
Началото на Методиевите тържества е положено през 1970 г. На 12 юли 1970 г. кметството на Елванген, в присъствието на представители на германско-българските дружества и на българското посолство, поставя барелеф на св. Методий по случай 1100 годишнината от неговото заточение на това място. Счита се, че през периода от 870 до 873 гСв. Методий е бил заточен в бенедиктинския манастир в Елванген, след като е арестуван от епископа на Пасау. Освободен е през 873 г. благодарение на намесата на папа Йоан VIII.
Пет години по-късно българското правителство поставя втори, бронзов барелеф. През май 1987 г. по решение на кметската управа, площадът, където се намира барелефа на Методий,  се преименува на негово име, а една от реновираните стари градски кули се превръща в параклис, посветен на Методий.
Ежегодно в дните около 24 май многобройни представители на българската общност и на българските институции, както и приятели на България в Германия, тържествено честват не само българския светец, но и Деня на българската култура и просвета. Полагането на венци пред паметната плоча на св. Методий и тържествената литургия са съпътствани от изложби, концерти и спектакли на български дейци на културата. Дълги години главен организатор на тържествата е Германско-българското дружество в Щутгарт, основано в далечната 1941 г. и  председателствано от покойния вече Димитър Бачев, носител на най-високото отличие на ДАБЧ почетен медал „Иван Вазов”.
Преди пет години по повод на 40 годишнината на Методиевите тържества е открита изложба Старобългарската азбука и държавата на духа в кметството на града. Параклисът е изписан от зографите Цветко Цветков и Валентин Витанов със средства на  българската държава.На следващата година е проведена научна конференция “Европейската култура и делото на Св.Св. Кирил и Методий” с участието на български и немски изследователи на кирило-методиевото дело и общественици.
Информацията за програмата на Методиевите тържества през 2015 г. е предоставена от Валентин Кърлев, председател на Църковното настоятелство на БПЦО в Щутгарт
 
Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД”