КАЛЕЙДОСКОП

Български песни и танци на 24 май в Брюксел

04 юни 2015

 

 

В този хубав слънчев 24-майски ден, неделя, за пореден път, ние, учителите и учениците от Българското училище „Пейо Кр.Яворов” към посолството на Република България в Брюксел  отбелязахме завършването на учебната година, както и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 
Празникът на буквите се състоя в Centre Boetendael. Наши гости бяха посланик Веселин Вълканов, евродепутатът от български произход г-жа Костадинка Кунева, асистентът на г-н Ангел Джамбазки, г-н Мартин Филипов, танцьорите от танцов клуб « На хорото в Брюксел ».
 
В началото на тържеството знамето на училището бе внесено от учениците Владимир Чешмеджиев, Сияна Терзийска, Елина Ацева. Поставено бе редом до българското и европейското! Изпяхме химна на Република България « Мила Родино » и химна на българската просвета « Върви, народе възродени »! Г-жа Валентина Найденова, директор на училището, поздрави всички присъстващи, като напомни, че през 2015 година отбелязваме 35 години от обявяването на братята Св. Св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Говори и за значението на кирилицата в глобалния свят, за ролята на българските училища зад граница като духовни центрове. В тях предаваме Словото, създаваме Знания, сеем Познания. Тя каза: « Ние, българските учители, работим с много ентусиазъм, с много обич и търпение за образоваността и доброто на нашите ученици. »
 
Посланик Веселин Вълканов напомни, че « България е там, където има българи”. „Нека пазим и извисяваме с достойнство българското!”, каза още дипломатът.“Желанието да искаш да продължаваш напред е велико. И нека сме горди с това, което вършим!”, сподели г-н Вълканов. Пожела ни по-нататъшни успехи и все така дръзновено да вървим напред! 
 
Наша специална гостенка на празника бе евродепутатът от Гърция, но с български произход, г-жа Костадинка Кунева. Тя разказа на децата, че : « Eзикът на прабългарите е бил санскрит. Когато са сформирал новият български език на славяни и българи, с много мъдрост са били възприети и някои ключови думи, с важно значение, като частицата "че". В превод на български тя означава учение на съзнанието или обичта.Чрез това учение всеки човек може да достигне до високо духовно развитие, до просветление…Когато поставяш тази частица в изречението,след нея трябва да се обосновеш. Знаейки какво означава тази частица, това ни е подсказвало да се обосновем с обич и без егоизъм. Костадинка Кунева добави и нещо лично : « През годините този момент ми е помагал много пъти, когато съм разсъждавала върху трудностите в живота и това "че" „ми е давало много духовна сила и обосновка”. Кунева е горда с България и българския народ. "…Продължение съм на един народ,който е живял с много мъдрост. Носител съм на ценности. И само така успях да се съхраня.Това ме крепеше в изпитанията и трудностите, с които се сблъсквах в живота ми», посочи също така Кунева.
 
Във връзка със споделеното от Костадинка Кунева, г-жа Найденова развълнувано обобщи: „Българинът милее за майка България! Неговото родолюбие се запазва без значение на кой континент ще живее и какво друго гражданство ще получи ».
 
Децата представиха празнична програма. Те пяха, рецитираха игриво - закачливи стихчета.Родители и гости на тържеството искрено им се радваха исилно ръкопляскаха…А те, милите, бяха нетърпеливи да получат свидетелствата за завършен клас. Бяха и приятно изненадани с друг подарък - красиви зелени чантички с логото на училището ни.
 
Скъпи гости на този светъл празник бяха танцьорите от клуб « На хорото в Брюксел”. Разкриха ни красотата на българския фолклор. Завъртяха ни във вихъра на танца... Накрая, малки и големи изиграха заедно едно « Дунавско хоро ».
 
По случай 24 май училището ни получи скъп подарък и от българските евродепутати - проектор и прожекционен екран. Показахме на проектора красиви пейзажи от България.
 
Всички ние бяхме изпълнени с много радост, с грейнали лица и щастливи заради добре свършената работа не само през този ден, но и през цялата учебна година.
 
Весела и заслужена ваканция, скъпи ученици!
                                            
Валентина Найденова, директор на българското училище „Пейо Кр. Яворов”, Брюксел