КАЛЕЙДОСКОП

Седмица на българската култура в Буенос Айрес

03 юни 2015

 

В периода 20–28 май т.г. за трета поредна година се проведе Седмицата на българската култура в Буенос Айрес. Българо-аржентинската фондация и Дружество “Иван Вазов” в гр. Берисо организираха три основни събития, на които присъстваха представители на Правителството на Автономния град Буенос Айрес и на Посолството на Република България в Аржентина.
На 20 май в салон “Дорадо” на Конгреса на Автономния град Буенос Айрес и столица на Аржентина се проведе концерт с участието на български потомци, заучили текстовете на песните на български специално за събитието. Изпълнени бяха “Нашата мила страна”, “Я кажи ми, облаче ле бяло”, “Моя страна”, “Хубава си моя горо“ и други. Танцовият състав “Седянка“ изигра хоро, след което последваха изпълнения на класически творци като Джакомо Пучини, Антонин Дворжак и Джузепе Верди.  
В допълнение към концерта гостите имаха възможност да разгледат тематичната изложба “Посланието на кирилицата“, финансирана и предоставена от Посолство – Буенос Айрес.
На 24 май в руската православна църква “Св.Троица“ в Буенос Айрес беше отслужено празнично богослужение в памет на светите апостоли Кирил и Методий. В своята проповед отец Александър подчерта значението на кирилицата и на славянската култура и изтъкна приноса на България в историята на славянските народи. В края на литургията прозвуча Многая лета, а от страна на българското посолството в Буенос Айрес бе подчертано значението на делото на Кирил и Методий за България и славянския свят.
В заключение беше организиран коктейл с прожекция на туристически филми за България. По време на коктейла г-жа Ружка Николова, председател на дружеството в Берисо, прочете поздравление от г-н Борис Вангелов – председател на ДАБЧ, на български и испански език. От своя страна, г-н Херардо Лука, председател на българо-аржентинската фондация, поздрави присъстващите и благодари от името на двете организации на руската църква, която гостоприемно отваря вратите си за българи и потомци на българи.
            Седмицата на българската култура завърши на 28 май с прожекция на българския игрален филм „Господин за един ден” в салона на колегиума на архитектите в Буенос Айрес. На събитието присъстваха г-н Максим Гайтанджиев - посланик на Република България и г-н Стоян Михайлов – консул.
Информацията е изпратена от г-н Стоян Михайлов, консул, посолство на Република България в Буенос Айрес
Снимки: културно дружество "Иван Вазов" - Берисо