КАЛЕЙДОСКОП

Българско участие в инициативи в Малага

03 юни 2015

 

От 29 април до 3 май 2015 година във Фуенхирола се проведе XXI-ия Международен панаир на културите. Организатор на българската ” къщичка ” бе Ресторант БГ-Торемолинос.
Ресторънтът предложи ястия от българската национална кухня.България бе представена и от състава за народни танци „Български ритми” към Асоциация „България – Малага 2010”.
На 29 април имахме възможността да се включим в музикалната програма на инициативата. Играхме хора и ръченици от различни краища на България.
От 01 до 03.05 Асоциация ‘Малага-България-2010’ бе участник в Седмицата на културите и сътрудничествата.  Инициативата бе организирана от кметството на град Малага.
Проявата дава възможност на различни асоциации да покажат бита и културата на страната си . На българския  щанд изложихме вкусни български баници, кексове, сладки, както и ръчно изработени художествени произведения.
Сдружението ни представи изложба на предмети, характерни за българската традиционна култура. Павилионите бяха посетени от много испанци, както и от кмета на града, г-н Франсицко де ла Торе.
На 3 май на сцената на летния театър в центъра на Малага танцовият фолклорен състав ‘Български ритми’ заедно с детския състав за народни танци Звездици към ПБНУ “Родина” изнесоха концертна програма.
Българските танци бяха възторжено аплодирани от публиката. Децата от ПБНУ “Родина” ни зарадваха с прекрасните си изпълнения на „Пътнико свиден” и “Роклята на мама”. Накрая се изви голямо българско хоро.
На 16 и 17 май се включихме и в Седмицата “Майски кръстове” на Район 6 на град Малага. Представихме информационен щанд. Съставът „Български ритми” отново ни зарадва с програма от български фолклор. 
 
В информация, изпратена от г-жа Петранка Костадинова, председател на Асоциация „България – Малага 2010”, Малага, Испания