Предстоящи Събития

Пета младежка спартакиада провежда ДАБЧ

29 май 2015

 
На 2 юни т. г. в Национална спортна база „Спортпалас” в к.к. „Златни пясъци” ще бъде открита "Спартакиада 2015". Предстои пeто издание на инициативата.
 
Спартакиадата се организира а първи път през 2010 г. Въплатила е реално идеята да се приобщават  младите българи от Югоизточна Европа към България и българската история, традиции и култура.
 
Инициативата допринася  и взаимното опознаване и изграждането на връзки и приятелство между  нашите сънародници, живеещи в чужбина. Предишните спартакиади са провеждани в Каварна, Банско и Варна. 
 
През 2015 г. в проявата ще се включат 142 българчета от  Стар Бешенов /Румъния/,  Одеса и Болград /Украйна/, Тараклия /Молдова/, както и младежи от  Босилеград, Димитровград, Иваново, Панчево и Омолица /Сърбия/.
 
Участниците ще бъдат настанени в НСБ „Спортпалас” и хотел „Силвър” в курорта Златни пясъци. Младите спортисти са придружавани от техни учители и лидери на организации на българи в чужбина.
 
Спартакиадата ще предложи в дните от 1 до 5 юни състезания по футбол за момчета и волейбол за момичета. Инициативата се реализира с любезното съдействие на младежкия  Олимпийски клуб към Националната спортна академия, който ще осигури съдиите в състезанията.
 
Спартакиадата предлага спорт и култура. По време на Спартакиадата младежите от Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия ще запознаят участниците и гостите с културата, обичаите и традициите на своя роден край.
 
Спартакиадата ще бъде открита на 2 юни от заместник-председателя Димитър Владимиров и официално закрита на 4 юни от председателя на ДАБЧ Борис Вангелов, който ще връчи и награди на победителите и участниците в инициативата. За всички участници са закупени спортни екипи, както и футболни топки за отборите.