КАЛЕЙДОСКОП

Събор на българския фолклор „Гергьовден” във Валенсия

27 май 2015

 

Глътка жива вода
Вече шест години във Валенсия организираме събор: празник на българската духовност. Наслаждаваме се на красиви и завладяващи ум и сърце родни песни и танци. Организатор на проявата е неизменно асоциация „Бялата лястовица”- Валенсия, с президент Сийка Мудиева. Съборът се провежда в началото на май и носи името „Гергьовден”, като насочва към празничния календар и българските традиции и духовното начало.
Всяка година Генералният консул на Република България във Валенсия, г-жа Мая Стефанова, е сред българите, пристигнали за участие в Събора. Нейното присъствие убеждава в значимостта на проявата. Получаваме подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина в лицето на председателя г-н Борис Вангелов и на г-н Димитър Карарусинов, държавен експерт. С тяхно съдействие тази година на събора бе представена интересна колекция винили, запознаваща с произведения на художничката Петя Илиева, посветени на българския фолклор.
Инициативата предложи и през 2015 г. богата програма български фолклор. Самодейните групи бяха предимно от Валенсия и региона. Тази година дадохме по-голяма възможност за изява и на ученици от българските неделни училища. През годината децата учат не само български език, история и география, но и народно пеене и български народни танци.
Участието на детските формации ни даде основание да заключим колко важно е да покажем на малчуганите високата стойност на човешкото общуване. Мисля си, че, само ако вникнат и усетят любовта към живота, свободата, почувстват връзката със земята и природата, само тогава те биха били истински щастливи.
Съборът е колективно дело на участващите в него. Благодарим сърдечно на всички, които ни подкрепиха, специално - на тези, които пътуваха, за да вземат участие в големия празник. Благодарим на асоциациите „Света София” – Торент и „Пробуда” – Гандия, както и на фолклорна формация „Веселие” от Валенсия. 
В тазгодишния събор се включиха ученически групи за народни песни и танци от БНУ „Родолюбие” към асоциация „Бялата лястовица” - Валенсия; БНУ „Васил Левски” Асоциация „Прогрес” гр. Аликанте; БНУ „Христо Ботев” Асоциация „Св. София” от Леванте гр.Торент и Алзира; НовоБУ „Пробуда” на Асоциация „Пробуда” от гр. Гандия.
Силно ни развълнува харизматичният Джонатан Костов от Майорка. Спечели сърцата на всички ни. Разбира се, няма как да не спомена и другите индивидуални изпълнения. Българските деца обичат да пеят народни песни. Истината е, че пеят  с  чувство и със сърце. Радвахме се на този събор на изпълненията на малките певици: Изабел Колева и Мирена Герова от Валенсия, на Александра Митева и Кристияна Веселинова и двете от Торент.
Съборът във Валенсия е уникален като събитие и формат. През целия ден се предлага богата фолклорна програма. Всички присъстващи могат да се забавляват и танцуват. Българските семейства са сред природата. Местата, които се избират от организаторите за провеждането на инициативата, са паркове. Обобщено казано: прекрасно настроение, обмяна на мисли, въртят се барбекюта, деца играят на воля, хора се вият…
Този събор е земен, той носи в себе си български дух, ведро пролетно настроение, премесен е и с родопски песни. Дарява ни и красивия рисунък на северняшкия танц, харесвани от много българи песни, като „Ако умра ил загина ...” . Съборът въплъщава свободния дух и българската духовност.
Царинка Панева, Асоциация на българката „Бялата лястовица”, Валенсия, Испания