КАЛЕЙДОСКОП

Две българчета свирят в „Карнеги хол” в Ню Йорк

26 май 2015

 

 
Две български деца ще сбъднат една от своите мечти на - ще свирят на най-голямата сцена в света „Карнеги хол”. 11-годишните Лора Маркова и Сара Чакърова са поканени в Ню Йорк по случай 110-годишнината на музикалното училище "Любомир Пипков". Изпълнението им ще бъде на 28 май под надслов "Музикални съкровища на България", съобщи Би Ти Ви.
 
Лора Маркова е на 11 години и свири на цигулка. Сара Чакърова, също е на 11 години, но свири на ударни инструменти.
 
Момичетата учат в музикалното училище "Любомир Пипков" и от малки са неразделни приятелки. Заедно ще заминат и в Америка, където ще покажат своя талант на най-голямата възможна сцена „Карнеги хол”.
 
„Много. Много се вълнуваме. Много сме щастливи, че ще отидем на такова красиво място, но и много се притесняваме как ще представим България пред жителите на Америка. Много се притеснявам как ще се представя, защото там ще има хора с много изисквания и много се надяваме да ги впечатлим”, вълнува се Лора.
 
Пътуването е по случай 110-годишнината на музикалното училище. Двете са избрани след тежък конкурс сред най-талантливите и най-можещите.
 
В семейството на Лора тя е първата, която има музикален талант. В това на Сара обаче не просто всички са музиканти, но и с отношение.
 
"Мама всъщност искаше да ме запише на цигулка, но другите от семейството ми казаха, че няма да приемат, ако някой им скрибуца вкъщи и така реших. Аз много исках да свиря на барабани и така реших да се запиша на ударни инструменти”, разказа Сара.
 
След тази голяма сцена момичетата си мечтаят за още много такива успехи. „Аз си мечтая да имам пак шанса да отида в такава голяма зала, на такова хубаво място. Също да сме здрави и щастливи, защото това е най-важното нещо в живота”, казва Лора.
 
Концертът ще бъде на 28 май, а заедно с тях на сцената ще се качат още двама млади български музиканти Георги Леков и Лора Ал-Ахмад - лауреати на редица международни състезания и конкурси.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781302
Снимка: Би Ти Ви