КАЛЕЙДОСКОП

40 години „Финландия – България”

21 май 2015

 

 
На 16 май т.г. се състоя тържествена церемония по отбелязване на 40 години от създаването на филиала на Дружеството за приятелство Финландия-България в гр. Валкеакоски. Централният клон на Дружеството, имащо над 700 члена в цялата страната, е основан през 1952г. в Хелзинки, като едно от най-активните му подразделения е в гр. Валкеакоски. Филиалът има принос в разширяването на взаимоотношенията с България в областта на културата, спорта, икономиката, туризма и в поддържането на активни връзки на общинско ниво с градовете Бургас, Сливен и Търговище. През 2013г. с финансовата подкрепа на Дружеството на гр. Валкеакоски бе реализиран проект за изграждането в гр. Търговище на паметник на ген. Казимир Ернрот, като филиалът оказа подкрепа и за наскоро осъществената инициатива за наричане на името на ген. Ернрот на улица в гр. София. В допълнение, Дружеството в гр. Валкеакоски в продължения на много години е оказвало финансова помощ на дом за сираци в гр. Бургас.
 
            По време на честването на 40-годишния юбилей на Дружеството в гр. Валкеакоски посланикът на Р. България в Р. Финландия г-н Любомир Т. Тодоров връчи почетни знаци на ДАБЧ за активен личен принос в развитието на отношенията между двете страни на г-н Еркки Рантанен, председател на филиала в гр. Валкеакоски, г-жа Ина Иливицки, член на Дружеството и бивш дългогодишен председател на филиала, г-жа Кирсти Стоянов, член на Управителния съвет на Централното Дружество и един от основателите на клона в гр. Валкеакоски и г-н Живко Стоянов, член на филиала и един от основателите му с дългогодишен активен принос към дейността му. Също така, по конкретния повод и за цялостния му принос в развитието на отношенията между двете държави бе награден с почетния знак на ДАБЧ „Иван Вазов” г-н Тапани Салонен, председател на Централното Дружество за приятелство Финландия-България от 2003г.
 
В обръщението си към присъстващите на церемонията посланик Тодоров изтъкна редом с личния принос на всеки един от отличените и безценната подкрепа и всеотдайност на всички членове на организацията през годините. Дружеството за приятелство Финландия-България и неговите многобройни членове в продължения на десетилетия активно продължават да полагат усилия за създаването и развитието на приятелските отношения между двете страни и представляват постоянната жива връзка между гражданите на Финландия и България.
 
Изразяваме благодарността на Посолството на Р. България в Хелзинки за отличното сътрудничество с Държавната агенция за българите в чужбина.
 
Яна Цанева, секретар-преводач, посолство на България в Хелзинки, Финландия
 
Снимка: Хелзинки, Финландия