КАЛЕЙДОСКОП

Седмицата на културите в Кастейон, Испания

20 май 2015

 

Последните дни на април в Кастейон /Испания се проведе   XI Седмица на културите, организирана от Кметство Кастейон и Агенция АМИКС. Седмицата беше изпълнена с множество инициативи, в които участваха жителите на Кастейон, асоциации и училища.
 
С всяка изминала година стремежът на инициаторите е в рамките на събитието да се представят нови идеи, все повече хора и организации да участват в различните прояви.
 
Асоциацията на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух” се включи в инициативата с представяне работата по проекти на асоциациите на имигрантите в Кастейон и провинция. Ние представихме нашата дейност, свързана с интеграцята на българите в Кастейон и провинция, подпомагането на българите в Буряна и Кастейон, разказахме и за ПБНУ “ В.Априлов“.
 
В проявите тази година се включиха асоциациите “Коломбия“,“Повече обич“,“Фусион култура“,“Тупаинко“ и др. Всички участници представиха дейностите и проектите си. Изразиха готовност да работят заедно.
 
Интересно беше да се запознаем с групата жени от “Повече обич“. Оценихме  стремежа им да преодолеят проблемите от детството или от ежедневието чрез срещи-разговори, лекции и образователни проекти. Запознахме се и с дейността на организацията “Коломбия”, както и с усилията на „Фусион култура“ за свързване на различни култури и представители на различни националности за съвместни инициативи.
 
По време на инициативата беше разисквана идеята за създаване на Група за сътрудничество и взаимодействие.
 
Информация, изпратена от г-жа Йорданка Данова, председател на Асоциация за интеграция и развитие „Хан Аспарух” – Кастейон, Испания