КАЛЕЙДОСКОП

Български училища в чужбина се събират в Рим за 24 май

19 май 2015

 

По инициатива напървото българско неделно училище„ Св. Иван Рилски“ в Мадрид в периода 20 – 24 май 2015 г. Асоциацията на българските училища в чужбина организира поклонение на гроба на Св.Константин – Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим и учебно-познавателна разходка по българските следи в италианската столица.
Като признание към великото дело на Константин – Кирил Философ  българските неделни училища по света възнамеряват да поставят началото на една обединителна традиция – всяка година на 24 май да се организира поклонение на гроба на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим.
Координатор на събитието е г-жа Петя Цанева,основател на първото българско училище в Испания „Св. Иван Рилски” и член на управителниясъвет на Асоциацията на българските училища в чужбина. Според нея „в днешните напрегнати времена можем да спрем, макар и за малко, забързания си живот и да отдадем почит на един от покровителите на Европа, на човека,  дръзнал в далечните тъмни времена да се опълчи на догмата на триезичието и достойно да защити правото на всеки народ да чете Божието слово на своя език. Наш дълг като учители, възпитатели и българи е да предадем на децата си достойните примери от историята ни”.
Предвидена е обиколка по българските следи в Рим, посещение на Ватиканските музеи и др. Предвижда се посещение на базиликите „Санта Мария Маджоре” и „Санта Праседе”.
Очаква се в инициативата да участват над 150 души от 15 български училища в Испания, Италия, Австрия, Кипър, представители на Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски“ и Националното издателство за образование и наука "АзБуки", медиен партньор на събитието.
По информация на Асоциацията на българските училища в чужбина
Снимка: Базиликата "Сан Клементе" в Рим