ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Звездното дуо във волейбола Радостин Стойчев – Матей Казийски в Италия

18 май 2015

 

И през 2015 г. международните изяви на родните волейболни звезди ни предлагат не един и два пъти поводи за изумление: звездите ни във волейбола имат изключителен потенциал.
Преди дни "Тренто" стана шампион във волейболното първенство на Италия. Волейболът в Тренто, в този североизточен италиански град, с население от 115 000 души, административен център на административен район Трентино-Южен Тирол, е емблема не на спорта, а на града.
Популярността на отбора е огромна, от няколко години той е сред най-големите претенденти не просто за място сред елита на волейбола в Италия, но и за волейболния връх.
Знае се, че най-силните национални първенства по волейбол в света са тези в Италия и Русия. На Апенините тимовете събират в съставите си куп звезди на световния волейбол.
Триумфът на „Тренто” беше постигнат след убедителна победа срещу „Модена” като гост с 3:0(26:24, 25:20, 25:19). И така "Трeнто" „затвори” финалната серия с 3:1 успеха.
С най-голяма заслуга за този нов триумф на волейболния гранд от Италия е звездното дуо Радостин Стойчев – Матей Казийски - съответно треньор и посрещач в италинския тим.
Българският треньор Радостин Стойчев изведе "Тренто" до финална серия и титла: забележителен успех за италианското първенство и за световния клубен волейбол.
Медии отбелязват, че тандемът Стойчев – Казийски се завърна по шампионски в Италия. Миналата година двамата българи спечелиха титлата в Турция с „Халбанк”.
Кариерата на Радостин Стойчев в Италия силно впечатлява с постигнатите резултати. Той се утвърди като един от най-успешните треньори в Серия A1 през последните десет години.
Изключителният волейболен специалист изведе отбора, който тренира, до четвърта титла, като „Тренто” е изиграл 7 финала в Серия A1. Постигнал е уникални успехи за треньор на европейски волейболен тим.
Не е тайна, че Стойчев много държи да има в състава си класни волейболисти, като българите Матей Казийски, Цветан Соколов, кубинеца Хуанторена.
Тази година „Тренто” пак се представи много силно и на европейска сцена. Тимът стигна във втория по сила турнир в Европа за клубни отбори до…финал.
В два мача през 2015 г. волейболистите на италианския „Тренто” се изправиха във финала за трофея срещу руския гранд Динамо (Москва) и трудно отстъпиха след разменени победи.
При това, след загуба на „Тренто” в първия мач в Италия от „Динамо” с 1:3, в реванша последва успех в Москва с 3:2. Руският гранд надделя едва в златния гейм, изигран същата вечер в Москва, съгласно регламента ....с 15:12.
Брилиантно, а не златно дуо се очерта за световния клубен волейбол тандемът Стойчев – Казийски. Там където са те, силната игра на тима е осигурена на 100%.
Волейболът е колективен спорт, важно е в тимовете да има не една и две европейски и световни  волейболни звезди на различни позиции. Сработването им също е от изключително значение, но този тандем Стойчев – Казийски сякаш разбива всички статистики и стандарти.
Несъмнено този тандем липсва и на националния тим, който е най-голямата надежда на България за силно представяне на Олимпийските игри и в колективните спортове.
На Олимпийските игри в Лондон 2012 волейболистите на България заеха престижното четвърто място. Очакваме отборът да играе и на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.
До пътуването в Рио… обаче има квалификации, които трябва да бъдат изиграни на високо ниво и много успешно, като националите съумеят да разгърнат изцяло потенциала си.
По една или друга причина с тях много вероятно  сега няма да бъдат нито Стойчев, нито Казийски, но потенциалът на българските волейболисти е много впечатляващ.
Последното се доказа и през този сезон на европейските клубове. Теодор Салпаров спечели Купата на Европейските шампиони със „Зенит” (Казан), като във финалния мач, определил носителя на трофея, руският гранд надигра полския „Ресовия”, където този сезон блестеше… Николай Пенчев.
Теодор Салпаров пък отнесе за представянето си във финала на Шампионската лига през 2015 г. и приз за най-добро либеро.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка:
Матей Казийски и съотборниците му отново стъпиха на върха в Италия