КАЛЕЙДОСКОП

Инициативи в Аржентина и българското участие в тях

18 май 2015

 

От 23 април до 10 май в Буенос Айрес се проведе за 41-ви път Международната изложба на книгата, една от най-големите в света. Българските дружества от района имаха своето присъствие на това значимо културно събитие.
 
 
На 2 май в проява, организирана от правителството на Автономен град Буенос Айрес и Аржентинската федерация на чуждестранните дружества, Херардо Лука, председател на Аржентиско-българската фондация представи историята на създаването на българската азбука. По време на разказа Силвия Хотефф изобразяваше различни думи, изписани на кирилица.
 
Следващата седмица дойде ред на културното дружество „Иван Вазов” от град Берисо. В проява, организирана от Института за култура на провинция Буенос Айрес, Ружка Николова, председател на дружеството и Хорхе Костуркофф, секретар, прочетоха стихотворението на Христо Ботев „Към брата си” в оригинал и в превод на испански език.
 
В събитието участваха и поети от Берисо, които също прочетоха свои произведения. За нас, като българи, бе чест, че именно нашето дружество, член на Асоциацията ва чуждестранните дружества в Берисо, бе избрано да представи поезия на родния език.
 
Тази инициатива ни даде възможност да разкажем за личността на големия български поет и да поканим присъстващите на предстоящите културни изяви в рамките на Седмицата на българската култура, които двете дружества организираме съвместно от 20 до 28 май.
 
Информация от региона на Буенос Айрес, изпратена от г-жа Ружка Николова, председател на Културното дружество „Иван Вазов”, Берисо, Аржентина