КАЛЕЙДОСКОП

Българин сред най-умните имигранти в Америка

11 май 2015

 

Всички най-умни студенти в САЩ, сред които е и българин, са деца на емигранти
 
Една и само една история владееше в определен момент социалните мрежи – тази на българина Стефан Стойков и невероятното му постижение. Той бе приет едновременно във всички осем университета от т.нар Бръшлянова лига на САЩ. Става дума за най-престижните учебни заведения в Страната на неограничените възможности: Харвард, Йейл, Университетът на Пенсилвания, Колумбия, Корнел, Дартмут, Браун, Принстън.
Семейството на Стефан се мести от Ямбол в Индианаполис, когато той е едва на осем години. Майка му е чистачка, а баща му е шофьор.

Постигнатото от младия българин е рядко правено. Все пак между хората, които са имали същия успех през последните години, има едно общо нещо. Всички те са деца на емигранти, пише Business Insider.

Тази година освен Стефан във всички университети от Бръшляновата лига са приети още двама – Харолд Екех, син на нигерийски емигранти, и Мунира Халиф, чиито родители са от Сомалия.

С такъв успех могат да се похвалят Виктор Агбаде, чиято майка е нигерийка, и Куази Енин, родителите на когото емигрирали от Гана. Постижението си Енин отбеляза миналата година, през тази е първи курс в Йейл.

Много от младите гении казват, че дължат успехите си и на опита на родителите си извън Щатите.

„Майка ми ми е разказвала как е отраснала самата тя в Сомалия. Дядо ми е бил много напредничава човек с това, че е искал да образова не само синовете си, но и дъщерите си. Мама е получила тази възможност и я предаде и на мен“, заявява сомалийката Мунира Халиф.

"Родителите ми направиха толкова много, за да достигна дотук, за да се преместим в САЩ. Бях длъжен да успея. Бях длъжен да направя нещо с всички възможности, които те ми осигуриха", казва пък Стефан Стойков пред местната телевизия WTHR.
 
Expert.bg
http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-central/24810.html