АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Столичното метро стигна до Бизнес парка. 680 млн.от новите европрограми са за метрото

11 май 2015

 

Столичното метро се удължи с още 3.5 километра.И вече стига до Бизнес парка в квартал „Младост 4". Близо 45 000 души се очаква да пътуват по новата отсечка, което ще олекоти наземното движение в квартала с около 20%.
Метростанция „Младост 1" става разпределителна за влаковете, които продължават в посока „Бизнес парк" и тези, които се отклоняват към Летище София.
При откриването на новата отсечка на столичната подземна железница присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и др.
Този проект е част от продължението на първия диаметър на софийското метро в кв.ж.к.Младост IV  и е финансиран по оперативна програма „Транспорт”. Главен изпълнител на проектирането и строителството е Обединение "Геометро Б.П." с лидер Геострой АД и членове Геотехмин ООД и Метропроект ООД.
Към момента са изградени 39 километра линии. Очаква се към края на годината да започне строителството на третия метродиаметър.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че „метрото е най-­успешният проект, не само за столицата, но и за цялата страна”.
„32 млрд. лв. са предложени да бъдат усвоени през следващите години, 10 млрд. от тях са вече на разположение, 680 млн. са европейските пари, отпуснати за продължаване на строителството на софийското метро”, подчерта еврокомисар Кристалина Георгиева.
„Европейската солидарност и парите, които са предназначени за България, се трансформират в полза на хората”, изтъкна още зам.-председателят на Европейската комисия.
Ръководители на проекта получиха признание и поздравления от официалните лица. „Вие печелите капацитет, надявам се да ви видя да работите по проекти, финансирани от Европа и в други страни”, заяви Кристалина Георгиева.
Заради приноса към изграждането на метрото в столицата правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да удостои с орден „Стара планина" ­ първа степен шефа на предприятието „Метрополитен" Стоян Братоев, както и да отличи екипа, работил по проекта за подземната железница.
Снимка: Метростанция "Ал. Малинов" от метрото до "Бизнес парк София"
 
По инфомации в медиите