КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал на българския фолклор в Чикаго

29 април 2015

 

 
Фестивалът бе открит на 24 април с изпълнение на Фолклорен клуб „Верея“. Последваха изпълнения на съставите от Чикаго „Ethnic Dance“, „Rise Up“ и „Света София“, и на „Bulgarian Spirit“ /“Български дух“/ от Сент Луис. После на сцената излезе певчески състав „Гласовете на Малка България“ – Чикаго и на Bulgarian Нeritage/“Българско наследство“/ – Чикаго. Последваха изпълнения на детски състави към Малко Българско училище и Академия „Мечо Пух“, група „Нашенчетата“ от Училище „Слънчогледи“, пак от Чикаго. Денят завърши с изпълнение на танцов ансамбъл „Хоро“ от Чикаго.
 
На 25 април първи на сцената излязоха „101 каба гайди“ от Ню Йорк, последвани от Ансамбъл „Верея“ от Чикаго, „Български гласове“ от Сиатъл, „Родни ритми“ от Орландо, Флорида, „Opa-Hey LA“ /Опа-хей Ел Ей / от Лос Анжелис, „Българи“ от Минесота. После зрителите се насладиха на изпълненията на съставите към училище „Български език“ от Сент Луис, „Водица“ към Българско училище „Хан Аспарух“ от Sunnyvale /СъниВейл/, Калифорния, „Млади български гласове“ от Ню Йорк. Магията бе продължена от танцьорите от „Хайде на хорото“ от Калгари, Канада, „Роса“ от Атланта, „Seattle-cheta“ /Сиатъл чета/ от Сиатъл, „Приятели на българския танц“ от Детройт… Последваха изпълнения наБалканика Фолкот Денвър, „Босилек“ от Ню Йорк, „Рипни, Калинке“ от Сан Хосе, „Gorana Dance“ /Горана Данс/“ и „Gorana Junior“ /Горана Джуниър/ от Ню Йорк, „Извор“ от Детройт, „Лудо-младо“ от Бостън. Два състава с името „Димитровче“, детски и за възрастни от Торонто, Канада, се качиха на сцената в Elk Grove Village, последвани от „Elite“ /Елит/от Тампа, Флорида.
 
Фестивалният ден на 25 април продължи цели пет часа. Българският генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов връчи на организатора на фестивала Константин Маринов почетен знак на Държавната агенция на българите в чужбина.
 
Организаторите на фестивала раздадоха на всяка от участвалите групи и състави специално ушити знамена с техните имена. Те могат да използват знамената при различни шествия и събития, представяйки своите състави и клубове.
 
От името Еврочикаго г-жа Петранка Стаматова връчи на г-н Маринов, като ръководител на ансамбъл „Верея“ и организатор и на миналогодишния фестивал, почетен плакет на Eurochicago.com за „Българско събитие на годината – 2014″.
По информация на сайта Eврочикаго
http://www.eurochicago.com/2015/04/vereya-balgarskata-koprivshtitsa/